Mazzel tov voor M64!

11 april, volgens de verjaardagskalender de geboortedag van Michel, een oude vriend van Marjon, sinds ruim 4 jaar mijn baas, en in de afgelopen jaren ook een échte, zeer dierbare en trouwe vriend. Het is alweer geruime tijd een goeie grap om onze leeftijd per kwartaal te voorzien van een plusje méér, in een vergeefse poging elkaar in te halen. Nee, lieve M, ik ben en blijf toch net je meerdere, in jaren wel te verstaan. Wat niet wegneemt dat de eerste dag op weg naar het volgende plusje gepast gevierd zal worden, met een klein maar fijn gezelschap familie en vrienden van de Waterman en zijn vrouw. Bovendien is het feestwezen (varken is in dezen niet gepast) nog maar nét over de helft, als je telt volgens de traditionele Joodse verjaardagswens ‘ad mea ve esriem’, ‘opdat je moge leven tot 120’. Vele belangrijke Joodse wijzen werden 120, en ook Mozes bereikte die hoge leeftijd. Er is dus nog van alles mogelijk!


Voor het verjaarsfeestje van vriend Waterman maakt déze januari-Waterman een oer-Joods gerechtje waarvan ik inmiddels weet dat hij er nét geen moord voor doet: gehakte lever. Mazzel dat Pesach net voorbij (al smaakt het op matzes nog altijd heerlijk).

Chopped liver

  • 500 gram kippenlevers
  • 1 groot ei, hardgekookt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 5 tenen knoflook, uitgeperst
  • zout en versgemalen peper
  • blaadjes van 3 takjes tijm
  • scheutje cognac


  1. Verwijder de zenen van de kippenlevers, snijd de levers zelf in vieren
  2. Pel het ei en hak het grof, houd apart
  3. Verhit de olie in een koekenpan, fruit de ui tot hij licht begint te kleuren
  4. Voeg de knoflook en kippenlevers toe en bak op half


Ik heb nog even gekeken wat de nieuwste Facebook-craze What Does Your Birthday Say About Your Career? te melden heeft voor mensen die op 11 april geboren zijn, en ziehier het resultaat:


Alleen dat occulte en helderziend…? Is er iets wat ik niet van je weet, my dear M64?