Ik heb in tijden niet zo'n eclectische maaltijd beleefd als onlangs
bij mijn vrienden E. en P. Een erg lekkere, zeer goed gevulde erwtensoep
als starter (!), daarna in panko gefrituurde grote garnalen op een
bedje van salade met bloedsinaasappelen, vervolgens een heerlijk frisse
Marokkaanse tajine met zeebaars, en toe een griesmeelmousse met
bessensap en partjes bloedsinaasappelen als garnering. E., Belg van
geboorte, kan erg goed koken, heeft zelfs van tijd tot tijd
opflakkerende koksambities, maar is vooral een virtuoos in eigen keuken.
Het is altijd weer een verrassing wat daaruit op tafel zal verschijnen.
Wat zou E. deze keer hebben bekokstoofd (mooi woord op de juiste
plaats, toch?).
Dit keer lagen er bloedsinaasappelen op het aanrecht - alsof E. wíst dat ik daar dol op ben!
In
het seizoen (dat steeds langer lijkt te worden - vorig jaar heb ik nog
tot eind april bloedsinaasappelen kunnen kopen! - gaan ze dagelijks in
ons ontbijtsapje, dat met één enkele bloedsinaasappel in de mix in een
glasvol opgaande zon verandert, zelfs op de somberste winterdagen. Maar
het is zonde om die prachtige vruchten niet in veel méér gerechten te
gebruiken.
Delia Smith' recept voor Deep lemon tart (boordevol handige tips!) vormde de basis voor mijn bloedsinaasappeltaart.
- 150 g bloem
- 25 g amandelmeel
- 50 g poedersuiker
- 75 g boter op kamertemperatuur
- snufje zout
- 1 ei, gesplitst
- 5 bloedsinaasappelen+ 1 voor garnering
- 6 eieren
- 140 g fijne tafelsuiker
- 1 el oranjebloesemwater
- 2 dl crème fraîche
- suikerstroop van 75 g suiker en 1 dl water
- Maak in de keukenmachine een deeg van bloem, amandelmeel. poedersuiker, boter en zout, vorm tot een ronde plak en laat in de koelkast rusten tot gebruik.
- Bekleed een taartvorm met bakpapier, vet dat goed in
- Rol het deeg uit, leg het in de vorm, prik in met een vork
- Klop het eiwit los en bestrijk de vorm hiermee. Strooi wat extra poedersuiker erover
- Bak de deegbodem bij 180° in ca. 20 minuten heel lichtbruin en gaar
- Rasp ondertussen de schil van de vijf sinaasappels, pers de vruchten uit: er moet ruim 2,5 dl sap uitkomen
- Klop de eieren met de suiker los maar niet schuimig, klop er daarna het sap en de geraspte schil door en tot slot de crème fraîche
- Trek het ovenrooster naar buiten, laat de taartbodem erop staan, schenk de vulling erin
- Bak de taart in ca. 30 minuten gaar - de vulling moet een beetje meeveren als je erop drukt, laat afkoelen
- Snijd de overgebleven sinaasappel doormidden en daarna in heel dunne halve plakken
- Laat in een kleine koekenpan de suiker met water op hoog vuur tot dunne suikerstroop koken
- Leg de sinaasappelplakken erin, kook zachtjes 5 minuten, laat in de suikerstroop afkoelen
- Garneer de taart met de uitgelekte sinaasappelplakjes
- Kook de suikersiroop in tot er ca. 2 el over zijn, laat die wat afkoelen en druppel over de taart
De taart is klaar!