Aan het beterende been

Inmiddels is bijna een maand verstreken na mijn laatste blog. Er was ook niet zoveel te melden, en persoonlijke culinaire belevenissen zijn sinds de val van 20 december even buiten beeld. Ik hou me koest, dat komt het genezingsproces ten goede en voor zover wij kunnen zien gaat dat inderdaad voorspoedig, wordt het aangedane been, met hulp van fysiotherapie, geleidelijk soepeler en tellen we de dagen tot de volgende cpntroleröntgenfoto die uitsluitsel moet geven of ook de binnenkant er goed voorstaat en het toch wat oudere lijf nog voldoende botgroei heeft geproduceerd om de breuken stevig en stabiel aan elkaar te zetten.

Met een uitgestrekt been in een rolstoel aan de computer zitten was, zeker de eerste weken, niet prettig. Maar ook dat went: met een overbruggend plaatje hardboard tussen het bureau en mezelf voor toetsenbord en muis lukt het aardig om weer wat te werken en te schrijven. Tot verdriet van Fien, die zich verbannen ziet naar de luie stoel omdat de wielenstoel bezet is.

En er is heel wat te vertellen, realiseer ik me nu. Marjon die in hoog tempo niet alleen leert koken maar er steeds meer plezier in heeft. Nooit gedacht dat ik haar nog eens zou horen zeggen dat ze enorme zin heeft om het weekend iets te gaan bakken (en ondertussen het een na het andere heerlijks uit de keuken tovert)! Net zo min als ik gedacht had dat ik me nergens mee zou gaan bemoeien…
Niet alleen Simon en Jacob met hun wederhelften kwamen ons verwennen, ook lieve vriendinnen Merel, Karin, Mariëlla, Karen, Geertje, Annet en Marion, voorzagen (en voorzien) ons van eten en gezelligheid, extra welkom op de dagen dat Marjon aan het werk is. 

Wat niet betekent dat ik het koken niet mis: mijn handen jeuken om de keuken in te gaan, maar dat zal nog even moeten wachten. Eerst weer op de beide benen komen.

En om toch iets te doen, al is het dan niet meer dan droogzwemmen, ga ik op de valreep toch meedoen met het Foodblogevent januari 2013, dat deze maand onder de hoede is van Levine

'Creatief met Kip' is het maandthema. Daarvoor vis ik uit mijn archief pluk ik een beproefde Indiase kipcurry met specerijen, uien en pepers

Maak eerst de saus door onderstaande zaken door elkaar te roeren:

  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el mosterd
  • 2 tl komijn
  • 2 tl garam masala
  • sap van 1 limoen
  • 1 tl zout
  • mespunt cayennepeper
  • 2,5 dl dikke kokosmelk
  • 2 el water

Verder heb je nodig:

  • 1 kg bio-kippendijen zonder bot
  • zout en versgemalen peper
  • 4 el olie
  • 1 stuk cassia
  • 8 kardamons, geplet
  • 6 kruidnagelen
  • 15 gedroogde curry leaves
  • 2 uien, in dunne ringen
  • 3 cm verse gember, grof geraspt
  • 2 rode pepers, in dunne ringetjes
  • 2 tenen knoflook, gepeld en grof gehakt
  • 1 tl mosterdzaadjes
  • korianderblad

Bereiding:

  1. Verhit in ruime koekenpan de olie, voeg cassia, kardamon en kruidnagelen toe en bak tot de geuren vrijkomen. Leg de curry leaves erbij 
  2. Leg het dijvlees in een enkele laag in de pan, bak ze aan weerskanten lichtbruin, leg ze daarna in een enkele laag in een ovenschaal
  3. Bak de uien, gember, pepers en knoflook in het achtergebleven bakvet lichtbruin, verdeel ze over kip
  4. Schep de mosterdzaadjes in de koekenpan, sausmengsel toevoegen zodra de mosterzaadjes beginnen te poppen.
  5. Breng de saus aan de kook en schep de hete saus over de kip
  6. Laat het gerecht in de oven in ca. 30 minuten gaar worden
  7. Garneer met blaadjes koriander en serveer met rijst en/of poppadums (in de magnetron gepoft!)