Een paar jaar geleden verzonnen schoonzus A. en ik een volledig wit familiekerstdiner. Zij tekende voor de amuses en het dessert, het koude voorgerecht, een salade van witte groente met een fluwelige, witte dressing, maakte ik. Ik geloof dat we als warm voorgerecht een champignonsoep hadden (makkie), het hoofdgerecht was een blanke rollade met venkel en boterige aardappelpuree, en er waren kaasjes - ook een makkie. Het toetje was een semifreddo met amarettini, inmiddels een familiefavoriet.
Dit jaar zijn onze kerstdagen anders dan andere jaren. Daar is een leuke reden voor, maar die maakt wel dat we geen kerstboom hebben (de vorige keer dat dat gebeurde was toen ons Fientje 6 maanden jong was). Het bezoek annex logeerpartij op kerstavond van onze Franse gastvrouwen heeft ermee te maken, en omdat 'les dames' bij voorkeur geen vlees eten houd ik de maaltijd vegetarisch en zet ik het witte voorgerecht uit dat kerstmenu op tafel.
Witte groentesalade (voldoende voor 6 personen)
- 1 bloemkool
- 4 schorseneren
- 150 g gare krielaardappeltjes
- 4 struikjes witlof
- 3 eetlepels mayonaise
- 3 el crème fraîche
- 2 el cottage cheese
- 2 el olijfolie
- 2 tl Dijon-mosterd
- 2 tl citroensap
- zout en witte peper
- 100 g echte feta, verkruimeld met een vork
- stukje Parmezaanse kaas
- bieslook
- Verdeel de bloemkool in kleine roosjes, boen de schorseneren goed schoon
- Trek met de dunschiller slierten van de schorseneren, leg ze direct in water met wat citroensap - dat voorkomt verkleuren
- Blancheer de bloemkoolroosjes 5 minuten in kokend water met zout, neem ze met de schuimspaan uit het water (houd het vuur aan) en leg ze meteen in koud water om de kook te stoppen. Laat ze uitlekken in een vergiet
- Blancheer de schorseneerslierten 2 minuten in het bloemkoolkookwater, spoel ze koud en laat ze uitlekken
- Roer een soepele dressing van de mayonaise, crème fraîche, olijfolie, mosterd en citroensap (een scheutje melk of karnemelk helpt als de dressing te dik is)
- Schep de cottage cheese en feta door de dressing en bring op smaak met zout en peper
- Snijd de witlofstruikjes diagonaal in repen
- Hussel alle groentes in een schaal door elkaar, verdeel over kleine borden
- Lepel de dressing over de groentes
- Garneer met flinters Parmezaanse kaas (en wat bieslook voor een kleurtje…