Wortelgroenten, in de oven geroosterd met kerrie, limoenblad en -sap 

Wortelgroenten, in de oven geroosterd met kerrie, limoenblad en -sap 

Ottolenghi gebruikt pastinaak, wortel en koolraap, samen ruim 1 kilo. Marjon verving de koolraap uit het recept door zoete aardappel, gebruikte bonte wortelen en gooide ook nog gele, rode en chioggiabietjes in de mix.  Hiermee kwam het totaal aan wortelgroenten uit op ongeveer 1,5 kilo. 

  • 350 gram (bonte) wortelen
  • 400 gram pastinaken
  • 400 gram bietjes 
  • 1 grote zoete aardappel
  • 5 eetlepels olijfolie
  • sap van 2 limoenen
  • 2 eetlepels kerriepoeder van goede kwaliteit (Jonnie Boer Original Spices Curry Madras is een echte aanrader!)
  • 8 limoenblaadjes1 (vers op diepvries), in heel fijne reepjes gesneden
  • ca. 30 verse kerrieblaadjes2, liefst met steeltje, neem anders een handjevol
  • 7 lente-uitjes, wit en groen, in schuine stukjes gesneden
  • 4 eetlepels niet te klein gesneden koriander
  • zout en versgemalen zwarte peper


  1. Verwarm de oven voor op 240º
  2. Pak de bietjes in aluminiumfolie, pof ze 20 minuten, laat ze daarna zonder folie iets afkoelen
  3. Schil ondertussen de wortelen, pastinaak en zoete aardappel, snijd ze in staafjes
  4. Snijd de gepofte bietjes ook in staafjes en meng die met de andere wortelgroenten
  5. Hussel alles in ruime ovenschaal om met de olijfolie, de helft van het limoensap, kerriepoeder, 2 theelepels zout en flink versgemalen zwarte peper
  6. Rooster het hele zaakje ca. 30 minuten, schep tussentijds een keer om
  7. Voeg dan het gesnipperde limoenblad, kerrieblaadjes en lente-uitjes toe en laat nog een minuut of 10-15 in de oven, tot alles gaar en mooi goudbruin is
  8. Bedruppel de warme groentes met de rest van het limoensap, strooi er de koriander over en serveer lauwwarm


                            Alle veggies                  Citroenblad                    Kerrieblad                          Kerriepoeder    Hot Lime Pickle


‘Het ruikt verrukkelijk en het ziet er geweldig uit, maar ik vind het een béétje droog’, was Marjons commentaar toen de bonte groentes uit de oven kwamen, en verzon ter plekke een verrukkelijke dip van volle Turkse yoghurt, op smaak gebracht met Rajah Hot Lime Pickle. ‘Inspired’, noemen ze zulke verrassende invallen in Engelse kookprogramma’s! 

Limoenblad, in de Indonesische keuken bekend als daon djeroek poeroet en in het Engels als kaffir lime leaves, zijn te koop bij goed gesorteerde Chinese of Indonesische toko’s, vaak ingevroren, soms ook vers. Je kunt de leerachtige blaadjes ook zelf invriezen. Pas op: de takjes hebben venijnige stekels!
2 Kerrieblad (curry leaves) komen van de kerriestruik, een inheemse plant uit India, waar deze blaadjes dan ook veel gebruikt worden in curry’s. De geur van de verse groene blaadjes is moeilijk te omschrijven, gedroogd ruiken ze naar kerrie. Maar in het specerijenmengsel dat wij ‘kerrie’ noemen, komen ze eigenlijk nooit voor. Vers verliezen ze snel aan smaak, maar je kunt ze ook invriezen. Kerrieblad is niet gemakkelijk te vinden - het wordt ingevoerd uit India. Toko Dun Yong heeft doorgaans vers kerrieblad, maar is afhankelijk van de aanvoer.