Dit recept verscheen in het Rosj Hasjana 2015 nummer van de Benjamin, de periodiek van Joods Maatschappelijk Werk.
De foto werd gemaakt door Patrick Sternfeld
Seljodka
- 4 haringen, staartje verwijderd
- 2 zure haringen
- melk
- 1 grote ui
- 4 sneetjes niet te donker roggebrood
- 1 grote niet te zure appel, geschild
- 2 hardgekookte eieren
- 4 eetlepels ciderazijn
- 1 eetlepel mierikswortel
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- dillegroen
- Leg de haringen een uurtje in melk om ze ontzouten, dep ze droog en snijd ze in kleine stukjes
- Laat de zure haringen goed uitlekken, snijd ze in kleine stukjes
- Hak met de keukenmachine eerst de ui fijn, maal daarna de sneetjes roggebrood tot kruim
- Snipper wat vers dillegroen
- Meng de haring met ui, broodkruim en dille
- Roer azijn, mierikswortel en olie door elkaar en schep door het haringmengsel
- Rasp de appel grof en meng door het haringmengsel
- Hak de eieren fijn en schep door het mengsel
- Serveer direct, gegarneerd met wat dillegroen