Haringsalade voor mijn vader

Dit recept verscheen in het Rosj Hasjana 2015 nummer van de Benjamin, de periodiek van Joods Maatschappelijk Werk.
De foto werd gemaakt door Patrick Sternfeld

Seljodka

  • 4 haringen, staartje verwijderd
  • 2 zure haringen
  • melk
  • 1 grote ui
  • 4 sneetjes niet te donker roggebrood 
  • 1 grote niet te zure appel, geschild
  • 2 hardgekookte eieren
  • 4 eetlepels ciderazijn
  • 1 eetlepel mierikswortel
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • dillegroen


  1. Leg de haringen een uurtje in melk om ze ontzouten, dep ze droog en snijd ze in kleine stukjes
  2. Laat de zure haringen goed uitlekken, snijd ze in kleine stukjes
  3. Hak met de keukenmachine eerst de ui fijn, maal daarna de sneetjes roggebrood tot kruim
  4. Snipper wat vers dillegroen
  5. Meng de haring met ui, broodkruim en dille
  6. Roer azijn, mierikswortel en olie door elkaar en schep door het haringmengsel
  7. Rasp de appel grof en meng door het haringmengsel
  8. Hak de eieren fijn en schep door het mengsel
  9. Serveer direct, gegarneerd met wat dillegroen