Niet weg te denken uit de keuken van Groot-Brittanië: de pie. Een pie is een soort van omgekeerde wereld: het hoofdonderdeel - vlees, vis, ragout, groente - ligt onder een deksel van bladerdeeg (steak and kidney pie) of aardappelpuree (fish pie), of is zelfs helemaal ingepakt (pork pie). In Nederland zijn we meer van de hartige taarten: de vulling óp het deeg, en dan maar hopen dat de bodem knapperig is gebleven tijdens het bakken.
Hoe dan ook: ik ben gek op zulke complete gerechten, ongeacht de rangschikking van de bestanddelen. Jaren was Chicken pie with leeks, tarragon and orange een favoriet voor gezellige etentjes - het hele zaakje gaat in de oven en regelt het verder zelf. Ideaal! En zo raar dat ik dit recept gewoon vergeten was...
Dit heb je nodig:
- 500 g kippendijvlees zonder bot
- 2 preien, in dunne ringen gesneden
- 1 el olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- 1 tl geraspte verse gember
- 2 tl gerookte paprikapoeder (pimenton)
- zout en versgemalen peper
- 30 g bloem
- 30 g boter
- 1 dl witte wijn
- 1,5 dl ongeslagen slagroom
- 1 tl gedroogde dragon
- 2 el sinaasappelsap
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 3 plakjes roomboterbladerdeeg (ontdooid)
- 1 eidooier, losgeroerd
En zo maak je het:
- Snijd het kippenvlees in blokjes
- Verhit de olie in en hapjespan, fruit de ui, knoflook en gember kort aan
- Voeg het kippenvlees toe en bak op hoog vuur al omscheppend 4 minuten
- Roer de prei door het vlees, laat nog 2 minuten meegaren
- Bestrooi met paprikapoeder en breng op smaak met zout en peper
- Laat iets afkoelen tot saus klaar is
- Maak een simpele witte saus van bloem, boter, wijn en slagroom
- Roer er de dragon, geraspte sinaasappelschil en het sap door
- Meng de saus met het vleesmengsel
- Doe deze ragout over in een ovenschaal
- Leg de plakjes deeg op elkaar, rol uit tot een passende deeglap
- Leg het deeg over de ragout, laat de randen een beetje overhangen, maak een gaatje in het midden om de stoom te laten ontsnappen
- Bestrijk de bovenkant met eidooier
- Bak de kippastei in ca. 25 minuten bij 200° (hetelucht: 180°). Wacht een paar minuten met aansnijden.
Dit recept is eigenlijk een makkie: de oven verwarmt voor terwijl je alle onderdelen voorbereidt, het snijden van de ingrediënten duurt 5 minuten, het garen van de vulling alles met elkaar 6 à 7 minuten. En ondertussen maak je de witte saus.
Het afbakken neemt ca. 25 minuten in beslag, en dat is een mooi moment om tafel te dekken en alvast een glas koele witte wijn in te schenken!!