Etiketten lezen is iets wat ik vroeger niet zo vaak deed - kon ik me ook niet echt veroorloven in mijn multinationaltijd - maar tegenwoordig neem ik er de tijd voor, al is dat meestal niet nodig omdat ik weinig tot geen pakjes, zakjes, flesjes en potjes meer het huis binnendraag. Maar toen ik onlangs in een horecagelegenheid een smakelijk flesje zeer verantwoord, biologisch appel-blauwebessensap kocht steeg mijn verbazing, of moet ik zeggen verbijstering, tot torenspitshoogte.
De percentages vruchtensap die het drankje zijn naam geven: 1 % blauwe bes, 6% appel? En dat op 72% vruchtensap? OK, er zitten geen E-nummers, chemische kleurtjes of andere fabrieksmatige narigheid in en de eerlijkheid gebiedt dat de blauwe bes zelfs een vleugje te proeven was, maar ik voel me toch een beetje bij de neus genomen door deze 'juicy goodness' van The Feel Good Drinks Co.
Met appel en blauwe bessen maak ik het liefst een crumble. Kun je de druiven, sinaasappel, citroen en water gewoon (bijna helemaal) weglaten.
- 4 friszure appels (Cox, Braeburn)
- 1 doosje blauwe bessen
- 1 el honing
- 1 el citroensap
- 75 g boter
- 50 g bloem
- 25 g gemalen amandelen
- 75 g lichtbruine rietsuiker
- Snijd de geschilde appels in stukjes
- Hussel de appels met blauwe bessen honing en citroensap om in een schaal
- Vet een lage ovenschaal in met boter, leg het fruit erin
- Prak boter, bloem, amandelmeel en rietsuiker door elkaar tot een vrij droog, brodkruimachtig mengsel
- verdeel dit in brokjes en vlokjes over het fruit, zet koel weg tot de oven op temperatuur is (190 graden)
- Verdeel het deeg over het fruit, bak de crumble ca. 30 minuten tot de bovenkant krokant is en het fruit bubbelt langs de rand
- Laat afkoelen tot lauw