Maarten van Caulil, eigenaar van de beste delicatessenwinkel van Nederland 2012, verzon een jaar of anderhalf geleden het 'improvisatiediner'. Op zeer strikte uitnodiging komen 10 culinaire mannen en vrouwen bij elkaar in de proef- en kookruimte achter de winkel in de Haarlemmerstraat om daar samen een exclusieve maaltijd te koken waarvan iedereen alleen het ingrediënt kent dat hij of zij zelf heeft meegebracht.
Aan het eind van de avond worden alleen de kosten voor de wijn hoofdelijk omgeslagen - een koopje voor zo'n bijzondere en gezellige avond.
Omdat de deelnemers soms niet eens van elkaar weten dat zij er ook zijn en niemand iets verklapt is het altijd een klein beetje spannend. Een voorstelrondje - er zijn altijd mensen bij die voor het eerst meedoen -, het wat en waarom van het meegebrachte ingrediënt, een glas wijn en een hartig knabbeltje, het is het vaste begin van de avond. En daarna: wat gaan we maken, wie met wie, en wat als eerste?
Vrijdag 16 maart was er weer een improvisatiediner. Een paar 'usual suspects' en een paar nieuwe gezichten schoven aan. Ik was er deze keer bij omdat ik deelname voor mijn 65e verjaardag van Maarten cadeau had gekregen.
Hier is het boodschappenlijstje waarmee we aan de slag moesten.
- Drentse 'kosterworst, zuring uit eigen tuin in Watergang en 's morgens gelegde eieren van @biotariër
- pigeonneau de Bresse en patrijs van @webtic
- okra van Jurgen
- filodeeg, granaatappel en verse gember van @FabulousFoodFan
- zwaardvis en koriander van @piquant
- biologische bloedsinaasappelen van @madeinspainNL
- biologische pastinaken van @EstherHaan
- aardappeltjes van @MaartenvcCaulil
- Madagascar vanillestokjes van @raay
De kosterworst aten we bij het aperitief, de zuring en eitjes werden gebruikt voor gepocheerd ei met béarnaisesaus, het gevleugelte werd gebraden en geserveerd met aardappeltjes en in de oven geroosterde pastinaak-frietjes, de door bijna iedereen gevreesde okra werd een heerlijke, hete curry, de zwaardvis werd een seviche met citroen, bloedsinaasappel en vanille, en filodeeg, granaatappel en gember werden samen met vanille en mascarpone een soort millefeuille.
Seviche van zwaardvis Eitje met béarnaisesaus Gevleugelte met pastinaak
'Of ik er zin in had', vroeg Maarten op de ochtend van het diner. En toen twitterde hij de woorden waar dit blogje mee begint: 'neem maar wat lekkers mee'. Hij zal wel bedoeld hebben: iets lekkers om mee te koken, maar het was toch ook een beetje verjaardag, dus bakte ik een citroenyoghurtcake.
Op speciaal verzoek van @FabulousFoodFan is hier het recept. Ik maakte het met citroenen, maar het moet eigenlijk met bergamots.
- 3 dl zonnebloem- of arachideolie
- 3 eieren
- 1,5 el geraspte schil van citroen of bergamot
- 3 el sap van citroen of bergamot
- 3 dl dikke biologische volle yoghurt
- 400 g suiker
- 275 g bloem
- 50 g gemalen amandelen
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- poedersuiker
- scheutje limoncello
- Klop de olie, eieren, citroenrasp en -sap, yoghurt en suiker door elkaar tot een glad mengsel
- Klop de bloem, amandelmeel, bakpoeder en baking soda erdoor
- Doe het deeg over in een goed ingevette tulband- of ringvorm
- Bak de cake bij 190 graden in ca. 50 minuten gaar en bruin
- Laat afkoelen tot lauw
- Roer een vrij dun glazuur van poedersuiker en limoncello, laat dit over de cake druipen
- Aansnijden als het glazuur gestold is