Over iets minder dan twee weken geven zoon Jacob en zijn Jing elkaar het jawoord, in Amsterdam. Gewoon voor de wet, tijdens een simpele huwelijksceremonie in de Stopera ten overstaan van een klein gezelschap van naaste familie en dierbare vrienden. We passen met ons 25-en keurig in de Wim T. Schipperszaal, die wonderlijke ruimte waar alles scheef staat, kan draaien en op en neer bewegen en een schemerlamp en bureaustoel hoog tegen de muren zijn bevestigd.
Het zal misschien wel even schrikken zijn voor de Chinese schoonouders, zulke Amsterdamse toestanden voor zo'n serieuze aangelegenheid, maar wie weet vinden ze het allemaal ontzettend leuk.
Na het officiële gedeelte gaan we scheep voor een lange rondvaart en wordt er feestelijk geluncht en gespeecht bij restaurant Magnolia. Waarna het nieuwbakken echtpaar met de Chinese (schoon)ouders vertrekt voor een lang weekend in Parijs en wij gaan nagenieten van wat toch wel een heel bijzondere gebeurtenis is, het huwelijk van een kind.
Het tweede feestje heeft heel wat meer voeten in de aarde, Chinese aarde, om precies te zijn. Op 28 september doen Jing en Jacob het trouwen nog eens dunnetjes over in Guilin in het zuiden van het land, de stad waar Jing geboren is.
Dat duurt nog ruim tweeëneenhalve maand voor het zover is, maar de tijd vliegt als je het druk hebt.
Zij zijn al maanden bezig met de voorbereidingen en hebben zelfs hun trouwfotoalbum al klaar. In Nederland zouden we dat, denk ik, beschouwen als een verzoek aan de duivel (als we bijgelovig zouden zijn), maar in China is het de gewoonte.
Beeldige, überromantische plaatjes zijn er van ze geschoten, in kleding die nét niet is die ze op de grote dag zelf zullen dragen. Dat blijft een verrassing, maar dat het drie outfits zullen zijn is wel bekend, voor elk onderdeel van de Chinese trouwceremonie één.
Niet alleen de kinderen zijn aan het aftellen, ook wij hebben een datum om naar uit te kijken. Op 12 september vertrekken we voor een reis die ons via Beijing via een aantal Chinese UNESCO-highlights uiteindelijk op 26 september in Guilin brengt. Eerlijk gezegd kan ik me er nog geen voorstelling van maken, hoe vaak ik ook al naar ons indrukwekkende reisplan heb gekeken. Een wereldreis, in alle betekenissen van het woord.
Zelf op de Chinese Muur staan en de Mingtombes met eigen ogen zien? Wow! De Hangende Kloosters van Datong beklimmen en de 51.000 Boeddhabeelden in de 53 grotten van Yungang bezoeken? Zó gaaf!
De Chinese Muur Boeddhagrotten, Yungang Pingyao Yi Hotel
Per dagtrein reizen we door naar de klassieke stad Pingyao, waar we slapen in een hotel dat er heel Chinees uitziet, leuk! Door naar Taiyuan, de stad waar Zhang Yimou 'Raise the Red Lantern' heeft gefilmd, gaan per nachttrein naar het terracottaleger in Xi'an. Gelukkig hebben we tijdig onze nachttreinbedden van hardsleeper naar softsleeper kunnen omzetten - nu slapen we in een afsluitbare coupé met vier slaapplekken van 70 cm in plaats van op de gang, drie rijen hoog met matrasjes van 60 cm.
Softsleeper Hardsleeper Softsleeper Hardsleeper
Na Xi'an gaan we per vliegtuig door naar Chengdu, waar we niet alleen het beroemde Panda Research Center bezoeken maar ook, een flink stukkie uit de buurt, de gigantische Leshan Buddha.
Chengdu Panda Center Giant Buddha of Leshan Terracottaleger, Xi'an
En daarna mogen we eindelijk even rust, als we naar Guilin gevlogen zijn… Eén dag, want daarna beginnen de trouwfeestelijkheden.
Voor we op 3 oktober via Guangzhou naar Amsterdam terugvliegen, maken we vanuit Guilin nog twee excursies. De dag na het huwelijk reizen we op uitnodiging van de Chinese schoonfamilie met een klein gezelschap naar de 'Dragon's Backbone', een schitterend gebied met eindeloze rijstterrassen bij Longshin, niet ver van Guilin. En tot slot en om het helemaal áf te maken gaan we met de kinderen ook nog naar Yangshuo, waar Zhang Yimou in 2004 een volgens Jacob adembenemende theatershow heeft gemaakt die helemaal plaatsvindt op en rondom het West Lake.
Dragon's Backbone, Longshin Beelden van de Liu Sanjie Show op 't West Lake in Yangshuo
Soms word ik al moe bij de gedachte alleen al aan dit propvolle programma, maar
dan denk ik aan de woorden van de Chinese wijsgeer Lao Tze: "A journey of a thousand miles must begin with a single step."
En uiteindelijk wint de gespannen verwachting het toch. Meestal…
Leuk om te lezen over treinen in China!
Over de Liu Sanjie lichtshow in Yangshuo