De datum 3 april 2012 blijft in ons huisgeheugen gegrift als de dag waarop M. een traptree miste, ruim een meter voorover stortte en heel akelig terecht kwam op een betonnen vloer. Het heeft dagen gekost voor ik me de toedracht precies kon voorstellen en me durfde te realiseren wat er hád kunnen gebeuren, hoe dramatisch deze misstap hád kunnen aflopen.
Nu waren de gevolgen ook niet mis: twee zwaar gekneusde polsen, waarvan de linker voor de zekerheid - misschien toch een breukje - 10 dagen in het gips moest, en op haar derrière een hematoom (het woord blauwe plek is te onschuldig) waar je u tegen zegt. Onverwachte bewegingen zijn waanzinnig pijnlijk - maar ook de meest eenvoudige alledaagse handelingen als het opendraaien van de pot pindakaas, het vastpakken van een pen, het snijden van een stukje vlees of het sluiten van een broeksknoop moeten met vooruitziende blik en aangepast beleid worden uitgevoerd, of beter nog, uitgevoerd worden door de mantelzorgster.
Eten met stokjes, wat we allebei zo graag doen: nog maar even niet, en de noedels komen lepelbaar op tafel. Hapklare brokjes dan maar, finger food. Prima te doen, zolang je je vingers er niet voor hoeft te gebruiken. In de Chinese keuken kom je algauw een heel eind: dim sum uit de diepvries voor stomer of frituurpan zijn heerlijk en staan snel op tafel.
Maar ik kan dat zelf ook - geleerd uit Ken Homs 'Chinese cookery' (BBC, 1984), mijn eerste Chinese kookboek. Gelukkig doen míjn duimen het wél!
Chinese panklevertjes - Jiaozi
Voor het deeg:
- 150 g bloem
- 1 dl heet water
Voor de vulling:
- 200 g spinazieblaadjes
- 300 g lamsgehakt
- 1 el lichte sojasaus
- 1 el shaoshing rijstwijn
- 2 tl sesamolie
- 1 tl geraspte gember
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 1 groene peper, heel fijn gesnipperd
- 1 el aardappelmeel
- zout
- Meng bloem en heet water met een vork, voeg meer water toe als het deeg te droog is. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak tot het soepel en glad is. Laat het deeg tot gebruik rusten, afgedekt met een vochtige theedoek
- Laat de spinazieblaadjes slinken, druk het water eruit en hak ze fijn
- Meng alle ingrediënten voor de vulling - ik test de smaak door een theelepeltje vulling heel kort in de magnetron te garen
- Kneed het deeg nog eens flink door, vorm tot een rol van ca. 3 cm dik
- Verdeel de rol in 20 stukjes, rol elk stukje deeg uit tot een rond lapje van ca. 5 cm
- Bewaar de deeglapjes onder de vochtige theedoek
- Leg een opgehoopte theelepel vulling in het midden van het deeglapje
- Maak de rand van het deeg vochtig, vouw het deeg eroverheen
- Druk de deegrandjes op elkaar en plet de vulling het deeg netjes gevuld is
- Vouw plooitjes in de deegrand
- Verhit olie in een ruime koekenpan met anti-aanbaklaag, bak de 'gyoza' een paar minuten tot de onderkant krokant begint te worden
- Giet er 1,5 dl water bij, leg een goed sluitende deksel op de pan en laat de panklevertjes een minuut of tien op vrij laag vuur garen - ze bakken en stomen tegelijkertijd
- Heerlijk met een dipsaus van chiliolie, lichte soja, sesamolie en een drupje Chinese azijn
Twitter- en culicollega Alice de Jong (@kattebelletje) is specialist op het gebied van Chinees eten. Ze runt de onvolprezen website tokowijzer.nl, schreef op haar blog over 'gyoza' en zette foto's van het bereidingsproces als een stripverhaal op flickr.com.
Handig voor wie zich nog geen voorstelling kan maken van de combinatie bakken en stomen!