Wie wat bewaart… heeft soep!

Na anderhalf jaar tobben met onze koelkast besloot de fabrikant van het apparaat dat we ons maandagmodelletje mochten inruilen. Meerdere reparaties, waaronder zelfs de vervanging van het moederbord, hadden het probleem - water en ijsvorming onder de groentela - niet opgelost.

Ongeschikt voor voedsel én elfstedentocht...

De keus viel op een fraai staalgrijs dubbeldeursmodel van een ander merk, met nóg meer ruimte, een koele zone met goede luchtvochtigheid voor vers groen en een 0-graden zone voor bederfelijkheden en in het vriesgedeelte 4 lades én een handbediende ijsblokjesmaker. Een koopje, met die creditering voor de nog-niet-eens-zo-oude ouwe koelkast, inclusief het omzetten van de deuren. Wat overigens wel de vraag doet rijzen waarom àlle koelkasten standaard met rechtsdraaiende deuren worden geleverd…


Ondertussen was de ouwe nog volop in gebruik en navenant gevuld, maar omdat de buitentemperatuur, vlak voor de grote omruilactie, rond het vriespunt was, viel het, toen afleverdatum en -tijd bekend waren, qua logistiek mee. De koelkastinhoud werd, ingepakt in plaids, in kratten op het balkon gezet, de vriezer maakten we leeg toen de bezorgers aanbelden.

So far so good, maar wanneer mag zo'n nieuwe koelkast worden aangezet? Daarover verschilden de meningen aanzienlijk. Wij kozen, na rijp beraad en afweging van alle adviezen, de gulden middenweg en besloten het nieuwe bakbeest 6 uur tot rust te laten komen alvorens de stekker in het stopcontact te doen. Daarna kon het grote inruimen beginnen en bleken alleen een bak roomijs en een zak geblancheerde bloemkoolroosjes de strijd tegen het ontdooien te hebben verloren. Het ijs was reddeloos, maar de bloemkoolroosjes vonden hun eindbestemming in een soepje op basis van (ingevroren) kippenbouillon. 

Bloemkoolsoep met gorgonzola

  • 1,25 l bouillon (kip of groente)
  • 1 kruimige aardappel, in blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 500 g geblancheerde bloemkoolroosjes
  • 2 el crème fraîche
  • 100 g gorgonzola, in blokjes
  • versgemalen groene peper
  • versgeraspte nootmuskaat
  • selderijgroen, gesnipperd

  1. Kook in de bouillon de aardappel, bleekselderij, ui en knoflook tot de aardappel zacht is
  2. Voeg de bloemkoolroosjes toe en laat 5 minuten zachtjes meekoken
  3. Roer de crème fraîche en gorgonzola doorde soep en pureer het geheel met de staafmixer glad
  4. Maak de soep af met versgemalen groene peper en nootmuskaat en bestrooi voor het opdoenen met heel fijn gesneden selderijgroen