Het lekkere leven

Lime cake

Croquettendag

Geloof het of niet: ik heb nog nooit zelf kroketten gemaakt. Kroketjes uit eigen keuken ken ik alleen omdat de oma van mijn zoons ze maakte. Rundvlees dat alle smaak aan de bouillon had afgestaan, waardoor de met veel gesnipperde peterselie verrijkte ragout (‘salpicon’) super veel smaak had.
Met het stijgen der jaren werd ‘oma trein’ steeds meer vetbewust en probeerde haar kroketten te bakken in te weinig olie. Dat was niet echt een succes, en zo verdween de home-made kroket geleidelijk uit mijn leven.

Ik ben een groot fan van wat Johannes van Dam, ooit ‘het kroket-effect’ noemde: een krokant korstje rond een zachte vulling. Mijn allereerste televisie-optreden, het moet ergens eind 1991 zijn geweest in RTL4’s 5-Uurshow, ging over beschuit met lekkere belegjes - het Beschuitschap had mij uitverkoren om de broze juffers weer eens goed in de kijker te zetten. Ik legde uit dat wat beschuit zo lekker maakt juist die combinatie van knapperig en zacht is, ‘het kroket-effect'. Niet voor niets wordt de combinatie beschuit met aardbeien jaarlijks toch minstens één keer uit de kast gehaald. 

Omdat Marjon kroketten maken wel eens zelf wilde proberen, bedachten onze vrienden Karin en Joost, in sommige kringen aka ‘meneer Koken met Karin’, het plan om de krachten te bundelen, maar een datu prikken viel met alle drukke bezigheden van de deelnemers bepaald niet mee. Het heeft dus even geduurd, maar uiteindelijk werd, 6 weken geleden, 28 februari uitgekozen voor de ‘croquettendag’, dat wil zeggen, kroketten maken ‘from scratch’, maar dan wel van het type ‘croquette’, zoals deze hete heerlijkheid 1835 officieel gedoopt werd door de Académie Française.

Johannes heeft een levenslange studie gemaakt van de favoriete snack van Nederland, en toen hij in september 2013 overleed, was het materiaal voor zijn boek over De Kroket in zijn eigen optiek nog steeds niet voldoende klaar. Met veel zorg en liefde hebben Joosje Noordhoek en Jonah Freud Johanhes’ werk bezorgd en samengebracht in Het Krokettenboek. Een naslagwerk om uit te koken. Met behulp van de talloze aanwijzingen en tips zijn de recepten prima uit te voeren.