Marjon had, na een paar zware werkweken, eindelijk weer eens tijd en zin om te koken, en toen vrienden L en M door ongelukkige omstandigheden aan onze kant bij ons kwamen eten in plaats van wij bij hen in Amstelveen, was daar ook de aanleiding. We verdeelden de taken, en M tekende niet alleen voor haar onvolprezen risotto met paddenstoelen, maar ook voor het toetje. Ze had in de iPad-app Zoet! uit de digitale kookboekserie Food4Friends haar oog laten vallen op een mascarponetompouce met appel. Niks ingewikkelds aan, zou je zeggen.
Het bleek een ambitieus project, omdat het recept nogal onlogisch was opgeschreven, waardoor het voor M, die nog niet heel erg veel ervaring heeft in het lezen van recepten, zich geplaatst zag voor een uitdaging van enige omvang.
Het begonal met het bladerdeeg: zulke heerlijke centimeterdikke laagjes als op de foto krijg je niet van de plakjes uit de diepvries. Op de afgebakken plakjes moest een rauw eiwitglazuur worden gestreken, maar hoe gezond we ook zijn: dat leek mij om allerlei redenen geen goed idee.
M, receptgetrouw als ze is, hield zich aan de voorgeschreven hoeveelheden voor de vulling, maar daar aten we nog 2 dagen van. Kortom: een herziening was aan de orde. We pasten de ingrediënten aan en zetten de handelingen in een logische volgorde, waarbij de wachttijden nuttig werden gebruikt.
Tompoes met mascarpone en appel
- 250 gram suiker
- 2 dl water
- schil en sap van 1⁄2 citroen
- 2 Granny Smith appels
- 2 dl appelsap
- 2 blaadjes gelatine, in koud water geweekt
- 1,25 dl slagroom, stijf geklopt
- 150 g gram mascarpone
- 5 blaadjes basilicum, heel fijn gesneden
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
- 1 eiwit
- 150 gram poedersuiker
Stap 1: de garnering
- Verwarm de oven voor op 110°
- Roer 200 gr van de suiker, het water en 1 el citroensap in een steelpan door elkaar en laat iets inkoken
- Was 1 appel af, schaaf met met de mandoline in flinterdunne plakjes, evenwijdig aan het klokhuis
- Doop de plakjes appel in de suikersiroop, leg ze op een rooster en laat ze in de oven in ca. 1,5 uur drogen, neem ze uit de oven als ze krokant zijn.
Stap 2: de vulling
- Schil de tweede appel, snijd die in piepkleine blokjes en schep ze om met de rest van het citroensap en de geraspte citroenschil
- Laat het appelsap tot de helft inkoken
- Week ondertussen de gelatine in koud water, knijp ze uit en los ze, van het vuur af, op in het appelsap. Laat afkoelen en licht stollen
- Klop de mascarpone los met de handmixer, klop n en andere kom de slagroom stijf
- Spatel de mascarpone en slagroom door elkaar, voeg er het afgekoelde appelsap en de appelblokjes door en als laatste de fijngesneden basilicum. Laat opstijven in de koelkast.
Stap 3: de bladerdeeglaagjes
- Zet de oven op 200°, klop het eiwit los met 1 tl poedersuiker
- Snijd de bladerdeegplakjes doormidden, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en prik ze in met een vork
- Bestrijk het deeg met het eiwit en bak de plakjes in ca. 15 minuten goudbruin, laat ze afkoelen
Stap 4: de tompouce
- Roer de poedersuiker tot een dik glazuur met wat appelsap
- Bestrijk vier plakjes deeg op de laag waar het eiwit is gestreken met een dikke laag vulling
- Bestrijk de niet bestreken kant van de andere vier plakjes met glazuur, leg ze daarna op de vulling, met het glazuur omhoog.
- Garneer met de gedroogde appelplakjes
Stap 5: opeten! (en de volgende keer maken we ‘m met limoen!)