Koning bloemkool de veelzijdige

Als je je eenmaal gaat verdiepen in ‘low-carb’ als voedselrichtlijn, kom je de wonderlijkste verzinsels tegen. Met name op Amerikaanse websites hebben de pogingen om ‘gewoon' te eten, dat wil zeggen broodjes, aardappels, lasagne en wat dies meer zij op het gebied van koolhydraten, grote creatieve hoogte bereikt. Vaste prik als tarwebloemvervanger: amandelmeel, en in mindere mate kokosmeel. Daarmee kun je dus ook Kentucky Fried Chicken en schnitzels maken, alle mogelijke soorten gebak en ‘brood’ bakken, waarbij je als suikervervanger bij voorkeur het wel zéér chemisch klinkende (maar 100% natuurzuivere suikeralcohol - hoe verzin je het!) erythritol (sukrin) gebruikt. Jammer toch dat er voor meringue, caramel, roomboterbladerdeeg, om maar een paar lichte verslavingen te noemen, nog geen alternatieven zijn. 

Maar het wonderlijkste is toch met stip de bloemkool, volgens het Groente en Fruitbureau nog altijd een van de meest populaire groenten in Nederland.

Wat met die brave bloemkool allemaal mogelijk is grenst aan het onvoorstelbare. Taboeleh van bloemkool, zals Janne Vreugdenhil in haar onvolprezen kookboek I ♥ Groente, heeft opgeschreven, is hier in huis al tijden een hit in vele variaties. Marjon heeft al een paar maal pizza gemaakt waarvan de bodem uit bloemkool bestaat (ja heus, dat kan!), bloemkoolbiefstuk (gebakken plakken bloemkool), bloemkooltortilla’s, bloemkoolpiepers met kaas en zoiets exotisch als ‘faulafel’, precies, falafel maar dan met bloemkool gemaakt. Kijk maar eens hier om een idee te krijgen.
Bloemkool rules!

Op Facebook volgen we trouw de pagina LowCarbZen, en we halen daar heel wat lekkere ideeën uit die niets met bloemkool te maken hebben. Toch is een van de leukere recepten die we er vonden er één met bloemkool in de hoofdrol, met hoofdletters: Spicy Whole Roasted Cauliflower, oftewel pikante bloemkool uit de oven.  Een weinig inspirerende titel, in het Nederlands, maar het plaatje erbij (één na onderste links) deed ’t ‘m.

Men neme:

  • 1 mooie, middelgrote bloemkool
  • 300 g volle Turkse yoghurt (10%)
  • geraspte schil en sap van 1 limoen
  • 2 el cayennepeper
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el gemalen koriander
  • ½ tl kurkuma
  • ½ tl kruidnagelpoeder
  • 2 tl fenegriek
  • 3 tenen knoflook, geraspt
  • 2 tl gember, geraspt
  • 2 tl zout
  • flink versgemalen peper
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 rode ui, in plakken gesneden


Het hele proces in drie grote stappen: marineren, ovenklaar, en klaar uit de oven!

  1. Verwijder de stronk en alle groen aan de basis van de bloemkool
  2. Leg de bloemkool in een schaal en laat hem in de magnetron op 800 W 5 minuten voorgaren, laat afkoelen
  3. Roer alle specerijen en kruiden door de yoghurt
  4. Doop de bloemkool ondersteboven in het yoghurtmengsel, leg hem daarna in een ovenschaal en verdeel zoveel mogelijk van de yoghurt erover, wrijf stevig met beide handen zodat eventuele kiertjes met de yoghurt gevuld worden
  5. Laat de bloemkool een paar uur (of overnacht) in de koelkast de smaak van de yoghurt opnemen
  6. vet een ovenschaal in met, leg de uien erop
  7. Leg de gemarineerde bloemkool erbij de schaal en laat de bloemkool in een op 200º voorverwarmde oven in 30-40 minuten verder gaar worden en een mooi amberkleurig korstje krijgen.
  8. Laat voor het aansnijden een minuut of 10 betijen.

Wij aten hierbij in de pan gebakken ‘Weißwürstl’, witte barbecueworstjes en hadden er een heerlijke maaltijd aan.