Het lekkere leven

Zomertje

Een mens kan nog niet één weekje van huis zijn of in Nederland blijkt de herfst de deur uit te zijn gejaagd. Er lag een onvervalst zomertje in de aanslag. Jas aan de kapstok, sokken in de kast, en met blote ledematen de deur uit!

Een voorproefje hadden we rondom Hemelvaartsdag al gehad in de Périgord vert, waar schoonzus en zwager sinds een half jaar de gelukkige bezitters zijn van een fermette annex gîte in een hameau met drie huizen. Groen, bloemen, vogels, vlinders, kniehoog gras dat dringend gemaaid diende te worden, echte stilte en fluweeldonkere avonden met Venus en Jupiter als eerste herauten van de nacht. Buiten lunchen met uitzicht op een graanveld en de weidende schapen van buurman Marc, buiten dineren terwijl de zon achter de bosrand verdwijnt in een veelheid van tinten lila, roze, oranje en mauve, en voor het slapengaan nog even zitten op het bankje voor de gîte, terwijl de kerkuil spookachtig schreeuwend onzichtbaar achter de bomen rondvliegt en de nachtegaal zijn hartje uit zijn zoetgevooisde keeltje zingt... En dat een week lang!

Thuis wachtte de werkroutine-plus: M na 6 weken weer aan de slag in het ziekenhuis, zij het met enigszins aangepaste taken, en voor mij lag er een leuke Russische klus met het Nederlands Kamerkoor, naast de gebruikelijke wekelijkse werkzaamheid voor Crescas.

En dan ook nog de dagelijkse vraag 'wat eten we vandaag?' in combinatie met een serieus gemeend voornemen om toch echt die overtollige kilo's kwijt te gaan raken… Een antwoord daarop vind ik een stuk simpeler als het lekker weer is en salades en gekoelde soepjes me oneindig veel beter smaken dan warm eten.

Dus wat moest ik in hemelsnaam met die raapstelen die vrijdagochtend in onze tweewekelijkse @dekrat bleken te zitten? Geen stamppot in elk geval (zie boven), als salade zag ik er ook niet zoveel in, maar verwerkt tot een koud soepje, misschien? 

De geraadpleegde culitweeps hadden er geen goed antwoord op. Misschien moest koude raapstelensoep nog worden uitgevonden? Met één bosje raapstelen bij de hand was het zaak dat het experiment in één keer zou slagen. We aten er twee dagen van, buiten op het balkon, omringd door een zee van bloemen. Experiment geslaagd, en voor herhaling vatbaar!

Koude raapstelensoep

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 tl geraspte gemberwortel
  • 1 stengel bleekselderij in kleine blokjes
  • 1 el olijfolie
  • 7 dl groentebouillon (blokje of kuipje)
  • 1 bos raapstelen, goed gewassen, worteltjes eraf
  • 2 el kruidenroomkaas
  • versgemalen witte peper

  1. Stoof de ui, knoflook, gember en bleekselderij 10 minuten in de olijfolie
  2. Schenk er de bouillon bij, laat 5 minuten zachtjes koken
  3. Snijd de raapstelen iets kleiner, roer ze door de hete soep
  4. Laat 5 minuten (niet langer!) meekoken, zet daarna het vuur uit
  5. Roer de roomkaas erdoor en laat de soep afkoelen
  6. Pureer de soep met staafmixer of blender, wrijf hem door een zeef
  7. Breng op smaak met peper en bewaar de soep in de koelkast tot gebruik

Ik maakte nog een garnituurtje van uitgelekte yoghurt met wat mierikswortel erdoor - wat pit en een mild 'zuurtje' komt de smaak zeer ten goede!

Onthand

De datum 3 april 2012 blijft in ons huisgeheugen gegrift als de dag waarop M. een traptree miste, ruim een meter voorover stortte en heel akelig terecht kwam op een betonnen vloer. Het heeft dagen gekost voor ik me de toedracht precies kon voorstellen en me durfde te realiseren wat er hád kunnen gebeuren, hoe dramatisch deze misstap hád kunnen aflopen.
Nu waren de gevolgen ook niet mis: twee zwaar gekneusde polsen, waarvan de linker voor de zekerheid - misschien toch een breukje - 10 dagen in het gips moest, en op haar derrière een hematoom (het woord blauwe plek is te onschuldig) waar je u tegen zegt. Onverwachte bewegingen zijn waanzinnig pijnlijk - maar ook de meest eenvoudige alledaagse handelingen als het opendraaien van de pot pindakaas, het vastpakken van een pen, het snijden van een stukje vlees of het sluiten van een broeksknoop moeten met vooruitziende blik en aangepast beleid worden uitgevoerd, of beter nog, uitgevoerd worden door de mantelzorgster. 

Eten met stokjes, wat we allebei zo graag doen: nog maar even niet, en de noedels komen lepelbaar op tafel. Hapklare brokjes dan maar, finger food. Prima te doen, zolang je je vingers er niet voor hoeft te gebruiken. In de Chinese keuken kom je algauw een heel eind: dim sum uit de diepvries voor stomer of frituurpan  zijn heerlijk en staan snel op tafel. 
Maar ik kan dat zelf ook - geleerd uit Ken Homs 'Chinese cookery' (BBC, 1984), mijn eerste Chinese kookboek. Gelukkig doen míjn duimen het wél!

Chinese panklevertjes - Jiaozi 

Voor het deeg:

  • 150 g bloem
  • 1 dl heet water

Voor de vulling:

  • 200 g spinazieblaadjes
  • 300 g lamsgehakt
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 el shaoshing rijstwijn
  • 2 tl sesamolie
  • 1 tl geraspte gember
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 groene peper, heel fijn gesnipperd
  • 1 el aardappelmeel
  • zout


  1. Meng bloem en heet water met een vork, voeg meer water toe als het deeg te droog is. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak tot het soepel en glad is. Laat het deeg tot gebruik rusten, afgedekt met een vochtige theedoek
  2. Laat de spinazieblaadjes slinken, druk het water eruit en hak ze fijn
  3. Meng alle ingrediënten voor de vulling - ik test de smaak door een theelepeltje vulling heel kort in de magnetron te garen
  4. Kneed het deeg nog eens flink door, vorm tot een rol van ca. 3 cm dik
  5. Verdeel de rol in 20 stukjes, rol elk stukje deeg uit tot een rond lapje van ca. 5 cm
  6. Bewaar de deeglapjes onder de vochtige theedoek
  7. Leg een opgehoopte theelepel vulling in het midden van het deeglapje
  8. Maak de rand van het deeg vochtig, vouw het deeg eroverheen 
  9. Druk de deegrandjes op elkaar en plet de vulling het deeg netjes gevuld is 
  10. Vouw plooitjes in de deegrand
  11. Verhit olie in een ruime koekenpan met anti-aanbaklaag, bak de 'gyoza' een paar minuten tot de onderkant krokant begint te worden
  12. Giet er 1,5 dl water bij, leg een goed sluitende deksel op de pan en laat de panklevertjes een minuut of tien op vrij laag vuur garen - ze bakken en stomen tegelijkertijd
  13. Heerlijk met een dipsaus van chiliolie, lichte soja, sesamolie en een drupje Chinese azijn

Twitter- en culicollega Alice de Jong (@kattebelletje) is specialist op het gebied van Chinees eten. Ze runt de onvolprezen website tokowijzer.nl, schreef op haar blog over 'gyoza' en zette foto's van het bereidingsproces als een stripverhaal op flickr.com.
Handig voor wie zich nog geen voorstelling kan maken van de combinatie bakken en stomen!