Onze laatste maaltijd in China die een lange herinnering waard is, was de lunch op de dag van ons vertrek. De schoonfamilie had ons meegenomen naar restaurant Lijiang Ren. Het was gezellig, en ook een beetje weemoedig, maar we hadden afleiding genoeg met het heerlijke eten en een spontaan ontstaan wedstrijdje wie erin zou slagen om met stokjes twee pinda's tegelijk op te pakken. Jacob won, maar na enige oefening hoorde ook ik bij de finalisten. Helaas niet op foto vastgelegd...
De laatste gang van de maaltijd was rijst - die komt in China doorgaans als afsluiting op tafel. Alleen was dit niet zomaar rijst: schoonmoeder Ping verzekerde ons dat dit de specialiteit van het huis was. Rijst met, ja wat eigenlijk? .Dus toen Jing en Jacob weer eens in Amsterdam bij ons aten lag het voor de hand de kinderen toch eens te vragen hoe dat toch zit met die Guilin-rijst.
Jing vond alras op de iPad een website met foto's en bereidingsbeschrijving, maar ja, in het Chinees. Jing, die helemaal niet zo'n keukenprinses is en bovendien niet van alle ingrediënten de Nederlandse naam wist, kon me desondanks een eind op weg helpen, en de foto's waren, ook zonder leesbare uitleg, duidelijk genoeg.
Google Translate vertaalde 风味卤肉图解做法 als 'Flavor braised pork illustrations practice', en dat was volgens Jing precies het vlees dat door de rijst gemengd wordt waardoor die zo'n onvergelijkelijke smaak krijgt. Vraag me niet hoe ze dat zo zeker weet, maar ik geloof haar op haar woord, en al helemaal nu ik een eerste poging heb gedaan om deze Guilin rijst zelf te koken.
Voor de zekerheid ging ik voor de ingrediënten (sorry, Jingjing) toch ook nog te rade bij de Chinaspecialisten Alice (@kattebelletje) en Robin (@kokrobin), vulde de specerijenvoorraad aan (de cassia en zwarte cardamon bleken op) en haalde een stukje buikspek bij de ambachtelijke bioslager in de Utrechtstestraat.
Guilinese rijstherinnering
- 350 g buikspek van de bioslager
- 1 pijpje cassia
- 2 steranijs
- 2 tl venkelzaad
- 2 tl sichuanpeperkorrels
- 2 laurierblaadjes
- 3 zwarte cardamonpeulen
- 1 el arachideolie
- 2 el suiker
- 2 el lichte soja
- 1 el donkere soja
- 4 lente-uitjes, fijngesneden
- 400 g rijst
- Snijd het vlees in blokjes van 1,5 cm, echt klein dus
- Breng water aan de kook in de wok, leg het vlees erin en laat 5 minuten koken
- Giet het vlees af en houd apart
- Bind de hele specerijen in een kaasdoeklapje bij elkaar
- Verhit de olie in de wok, strooi er de suiker in en laat caramelliseren
- Voeg het vlees toe en roerbak tot het mooi diep goudbruin in
- Schenk zoveel water bij het vlees dat het net onderstaat, leg het specerijenzakje erbij en roer ook de soja erdoor
- Laat op halfhoog vuur inkoken tot al het water verdampt is - pas op, de olie blijft achter en kan verbranden!
- Kook ondertussen de rijst
- Roer het vlees met de olie door de rijst en meng er tot slot de lente uitjes door
Een fluitje van een cent, maar óh wat verrukkelijk! (Achteraf bedacht ik me: volgende keer gebruik ik het kookwater van dat kostelijke vlees - zonde weg te gooien!).
Oh ja, ik sneed de vleesblokjes - dit was per slot van rekening mijn eerste poging - een beetje te groot.