Onlangs schreef ik over het Steinbeisser event, waar we een 'vegan' maaltijd genoten, en moest concluderen dat laffe smaken toch niet 'mijn ding' zijn. Doe mij maar het Thaise kwartet van zout, zoet, zuur en heet en doe er ook nog maar wat umami bij.
Niet voor niets staat ons moesbalkon vol potjes uit zaad opgekweekte spannende pepersoorten, liggen er verse (!) jalapeños in de koelkast, gekocht toen de Turkse super die zomaar in het assortiment bleek te hebben, en de gewone Spaansepeperplant van de landelijke grootgrutter is niet te stuiten en trotseert dapper het kille, natte weer van deze non-zomer. Er valt bijna niet tegenop eten, zoveel vruchten produceert hij, en het aantal bloemetjes houdt een grote belofte in voor nog veel meer van die grote, sappige, écht hete chilipepers.
Maar goed: van de week dreigde er dus een overschot, en omdat er even niemand in de buurt was die ik een plezier kon doen met mijn pepers moest ik er zelf een bestemming voor verzinnen. Harissa, de Tunesische peperpasta, was mijn eerste gedachte, maar omdat ik ook nog met een enigszins gerimpelde rode paprika zat die dringend verwerkt moest worden viel dat af.
Het werd Moehammara 'à la maison', een lokale variatie op het traditionele Middenoosterse recept.
- 5 gedroogde Spaanse pepers
- 25 g gepelde walnoten
- 1 rode paprika
- 2 tl komijnzaad, heel
- 2 tl korianderzaad, heel
- 5 verse Spaanse rode pepers
- 5 grote knoflooktenen
- 1 tl pimentón picante (gerookt Spaans paprikapoeder)
- 1 envelopje saffraan
- 1 tl zout (of meer, naar smaak)
- 1,5 el granaatappelzuur
- olijfolie
- Week in twee bakjes de gedroogde pepers en walnoten een half uur in heet water
- Blaker de paprika boven de gasvlam, doe hem ineen plastic zak en laat afkoelen
- Rooster de komijn en koriander in een droge koekenpan tot de zaadjes geuren
- Vijzel de zaadjes tot fijn poeier
- Verwijder de zaadjes uit de verse pepers, pel de knoflook
- Verwijder het zwartgeblakerde vel van de paprika, snijd 'm doormidden, verwijder de zaadjes. Snijd de paprika in stukjes
- Snijd de geweekte pepers open, schraap met een lepeltje de pulp eruit
- Laat de walnoten uitlekken
- Maal eerst de pepers, knoflook en paprika fijn, voeg daarna komijn en koriander, peperpulp, pimentón en saffraan toe en maal tot pasta
- Voeg zout, granaatappelzuur en 3 el olijfolie toe
- Voeg de walnoten toe en nog een flinke scheut olijfolie en maal alles tot een dikke oranjerode pasta
- Bewaar de moehammara in een gesteriliseerde pot in de koelkast
- Lekker bij barbecuegerechten, met pitabrood (al of niet met shoarma), of als extra smaak in een olijfolievinaigrette
Pikant detail (pun intended!): moehammara is 100% 'vegan'!
Didi van Made in Spain, stuurde me een hele tijd geleden een paar soorten gerookte gedroogde pepers - ik gebruikte een hele ñora, geweekt. Pimentón is een goede vervanger.
Op de foto de geweekte ñorapeper met uitgeschraapte pulp.