Echt winters eenpansgerecht (en toch geen stamppot)

Van de week was opeens de winter weer heel even terug. 's Morgens lag er dooiende hagel op het balkon, en 's middags moest ik in Artis tijdens een rondleiding zelfs even schuilen voor een felle winterse bui. Nee, lente is het nog niet, ook niet in mijn keuken.
Dus sta ik nog steeds in de winterstand, maar zónder de stamppotten die voor veel mensen daar onveranderlijk deel van horen uit te maken. Ik ben er nooit erg dol op geweest - ik overleef een winter prima zonder één keer boerenkool te hebben gegeten.

Maar M. is dol op de gestampte pot, en het was dus aan mij om nog maar weer eens een compromis te verzinnen - zij blij, en ik ook, moet kunnen, toch? (Voor zuurkool had ik een tijdje terug al een oplossing). 

En toen greep het toeval in tijdens mijn, nogal ongeïnspireerde, boodschappenronde.
Bij de HEMA had ik een zak hutspotgroente gescoord - ik zou M. blij maken met hutspot - maar bij de gewone slager bleek ik niet te kunnen pinnen, en de halalslager om de hoek had niet het doorregen rundvlees waar ik naar op zoek was. Maar er lag in de vitrine wel prachtig, niet te mager, botloos lamsvlees.
Ter plekke kwam uit de krochten van mijn kookgeheugen een oeroud huisrecept voor Irish Stew bovendrijven. Dat zou 'm worden, en werd het dus ook.

Irish stew, dat is pas wintervoedsel! Alles wordt gaar en geeft smaak af en heeft zelfs nog een pietsie 'beet'. Ook dit keer bewees de snelkookpan goede diensten: het hele gaarproces gebeurt met vrij weinig vocht, alle geur en smaak blijft behouden en het is snel klaar*. 

En de lente komt eraan: de sneeuwklokjes op het balkon hebben ijs en sneeuw overleefd en staan fier overeind!

  • Ruim 1 kg lamsvlees, in stukken van 4 cm gesneden
  • 2 el bloem
  • zout en peper
  • 2 el boter
  • 750 g voorgesneden hutspotgroente
  • 3 grote preien, in schuine stukken gesneden
  • 600 g iets kruimige aardappels (ik gebruikte Laura, van Willem&Drees)
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 2,5 dl runderbouillon
  • versgemalen peper

  1. Schud het vlees om met bloem zout en peper (zie tip)
  2. Smelt de boter, bak het vlees snel bruin als het schuim is weggetrokken
  3. Kook de aanbaksels van het vlees los met de bouillon
  4. Leg de geschilde, in stukken gesneden aardappels op de bodem van de snelkookpan
  5. Leg daarop het vlees met bouillon en de prei en daarop de hutspotgroentes
  6. Bestrooi met wat zout en versgemalen peper
  7. Duw de laurierblaadjes en tijm tussen de groentes
  8. Sluit de pan, breng hem op druk en laat ca. 25 minuten zachtjes gaan.
  9. Koel het deksel onder de stromende kraan, open de pan en laat je bedwelmen door de overheerlijke geuren
  10. Eten uit een diep bord met flink wat stoofvocht en goed stokbrood op dat op te deppen!


*Je kunt dit natuurlijk ook in een zware stoofpan 'bovenop' of in de oven maken, dan duurt het garen, afhankelijk van het vlees, ca. 1,5 uur.