Supersnelkoken

Een week verder na het vorige blogje kijken we terug op weer een week met verwennerijen door lieve vrienden die (al of niet met zelfgemaakte halfproducten) onze keuken bestormden en ons voorzagen van een heerlijke maaltijd annex uiterst gezellige avond. Laatste in de rij: Marion die met echtgenoot Leo met de metro uit Amstelveen kwam met een volledige, helemaal zelf bereide rijsttafel! 

Wijzelf proberen lijstjes te maken met wat er wanneer gekookt gaat worden, en waarmee, want de diepvries zit nog behoorlijk vol. En dan denken we vooral richting het verre oosten. We hebben vooral enorme zin in gerechten met gember, pepers en knoflook, met soja en zwarte bonen, sesamolie en lente-ui, paksoi en tauge, enfin, jullie snappen het wel. Voor Marjon, getalenteerd chef-in-spé nog niet zo simpel, dus dat terrein gaan we binnenkort samen betreden. 

Maar vandaag doen we (doet Marjon) Koreaans gestoofd buikspek. Geen idee waar ik dit recept ooit vandaan heb gehaald - ik heb alleen een geprinte kopie - , en googlen op de variaties op de naam doejibulgogi: daeji bulgogi, doejigogi bokkeum of jeyuk bokkeum, levert allerlei recepten op die elkaar niet veel ontlopen.

Onze versie,  - het allergemakkelijkste recept dat je je kunt bedenken, en 100% 'fool-proof' -  gaat zo: 

  • 750 g bio-buikspek, overdwars in reepjes gesneden 
  • 1 flinke ui,  doormidden gesneden en daarna in niet te dunne plakjes
  • 3 lente-uitjes, in stukjes
  • 4-5 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1/2 el geraspte gember
  • 1 rode (of groene) chilipeper, kleingesneden
  • 3 el gochujang (chilipeperpasta)
  • 2 el gochugaru (Koreaanse chilivlokken)
  • 1el palm- of rietsuiker
  • 2 el sojasaus
  • zwarte peper, gemalen
  • 1 el sesamolie 


                         Alles samen in de wok                       Na vijf minuten roerbakken

  1. Meng al het bovenstaande in de wok, zet het vuur hoog,  laat onder af en toe roeren ca. 10 minuten bakken.
  2. Voeg evt. wat water of kippenbouillon toe en laat nog kort stoven, zodat je wat saus hebt.
  3. Garneer met sesamzaadjes en nog wat gesnipperde lente-ui

De Koreaanse basisproducten zijn in de beter gesorteerde toko te koop. Voor adressen kijk hier (flink omlaag scrollen!).

(En terwijl ik dit stukje tik vult het huis zich met heerlijke geuren: de bakgeest is over Marjon vaardig geworden! Maar daarover een volgende keer meer!)