Bloedjes van sinaasappelen

Zoveel kleuren...

Sap van bloedsinaasappel

Ik heb in tijden niet zo'n eclectische maaltijd beleefd als onlangs bij mijn vrienden E. en P. Een erg lekkere, zeer goed gevulde erwtensoep als starter (!), daarna in panko gefrituurde grote garnalen op een bedje van salade met bloedsinaasappelen, vervolgens een heerlijk frisse Marokkaanse tajine met zeebaars, en toe een griesmeelmousse met bessensap en partjes bloedsinaasappelen als garnering.  E., Belg van geboorte, kan erg goed koken, heeft zelfs van tijd tot tijd opflakkerende koksambities, maar is vooral een virtuoos in eigen keuken. Het is altijd weer een verrassing wat daaruit op tafel zal verschijnen. Wat zou E. deze keer hebben bekokstoofd (mooi woord op de juiste plaats, toch?).
Dit keer lagen er bloedsinaasappelen op het aanrecht - alsof E. wíst dat ik daar dol op ben!

In het seizoen (dat steeds langer lijkt te worden - vorig jaar heb ik nog tot eind april bloedsinaasappelen kunnen kopen! - gaan ze dagelijks in ons ontbijtsapje, dat met één enkele bloedsinaasappel in de mix in een glasvol opgaande zon verandert, zelfs op de somberste winterdagen. Maar het is zonde om die prachtige vruchten niet in veel méér gerechten te gebruiken. 

Delia Smith' recept voor Deep lemon tart (boordevol handige tips!) vormde de basis voor mijn bloedsinaasappeltaart.

Sudderen in een suikerstroopje

  • 150 g bloem
  • 25 g amandelmeel
  • 50 g poedersuiker
  • 75 g boter op kamertemperatuur
  • snufje zout
  • 1 ei, gesplitst
  • 5 bloedsinaasappelen+ 1 voor garnering
  • 6 eieren
  • 140 g fijne tafelsuiker
  • 1 el oranjebloesemwater
  • 2 dl crème fraîche
  • suikerstroop van 75 g suiker en 1 dl water


  1. Maak in de keukenmachine een deeg van bloem, amandelmeel. poedersuiker, boter en zout, vorm tot een ronde plak en laat in de koelkast rusten tot gebruik.
  2. Bekleed een taartvorm met bakpapier, vet dat goed in
  3. Rol het deeg uit, leg het in de vorm, prik in met een vork
  4. Klop het eiwit los en bestrijk de vorm hiermee. Strooi wat extra poedersuiker erover
  5. Bak de deegbodem bij 180° in ca. 20 minuten heel lichtbruin en gaar
  6. Rasp ondertussen de schil van de vijf sinaasappels, pers de vruchten uit: er moet ruim 2,5 dl sap uitkomen
  7. Klop de eieren met de suiker los maar niet schuimig, klop er daarna het sap en de geraspte schil door en tot slot de crème fraîche
  8. Trek het ovenrooster naar buiten, laat de taartbodem erop staan, schenk de vulling erin
  9. Bak de taart in ca. 30 minuten gaar - de vulling moet een beetje meeveren als je erop drukt, laat afkoelen
  10. Snijd de overgebleven sinaasappel doormidden en daarna in heel dunne halve plakken
  11. Laat in een kleine koekenpan de suiker met water op hoog vuur tot dunne  suikerstroop koken
  12. Leg de sinaasappelplakken erin, kook zachtjes 5 minuten, laat in de suikerstroop afkoelen
  13. Garneer de taart met de uitgelekte sinaasappelplakjes
  14. Kook de suikersiroop in tot er ca. 2 el over zijn, laat die wat afkoelen en druppel over de taart

                                                        De taart is klaar!