Frittata à la mandoline

Een paar maanden geleden ben ik er dan toch eindelijk écht aan begonnen: de mandoline. Nee, niet het snaarinstrument waar Antonio Vivaldi zulke prachtige muziek voor heeft geschreven maar het keukenapparaat dat vriendin Mariëlla eind april vorig jaar bijna een vingertopje kostte. 

Hoe vaak had ik al niet staan dubben bij Duikelman, waar mandolines in alle soorten, merken en maten in een vitrine liggen uitgestald, en evenzovaak ging ik zonder mandoline de deur uit. 

Eind vorig jaar waren we tijdens onze Franse wintervakantie een dagje naar Marseille, waar we Maison Empereur bezochten, de oudste 'quincaillerie' van Frankrijk (opgericht in 1827!). Dat is zo'n winkel waar je megahebberig wordt door de talloze handige, mooie, klassieke, postmoderne en gewoon leuke dingen voor in de keuken, en ook knettergek omdat het er zó vol staat dat iemand met een béétje kokskont die er nauwelijks kan keren. En wat mensen bezielt om tussen die hoog opgetaste schappen vol breekbaarheden een kinderwagen te manoeuvreren is me een raadsel.

Ook bij Empereur stonden de mandolines in een fraaie muurkast achter slot en grendel, en weer was ik in grote verleiding en vertrok ik zonder mandoline, maar wel een stap dichterbij de uiteindelijke keus. Wie een beetje met een mes uit de voeten kan heeft voldoende aan een mandoline zonder juliënne-inzet, zei de allervriendelijkste en begripvolle winkelmeneer. 'Madame, u snijdt die reepjes toch gewoon zelf met het mes?' Dat was wijsheid waar ik met al mijn hebberigheid niet tegenop kon.
Desondanks duurde het nog maanden voor ik de stap zette. Ik ging om voor een knalrode Kyocera met wit keramisch mes. 

Mijn nieuwe keukenspeelgoed is handzaam en vlijmscherp, en heeft als enige nadeel dat hij maar 4 diktes heeft: 0,5 mm, 1,2 mm, 2 mm en 3 mm, maar daar valt prima mee te werken.

In het kader van 'we hebben nog die enorme courgette uit de krat', maakt ik 

Frittata met courgette, knoflook, tomaat en gorgonzola

  • 1 grote courgette
  • 2 flinke vleestomaten
  • verse tijmblaadjes
  • 1 grote teen knoflook
  • olijfolie
  • 150 g gorgonzola picante
  • zout en peper
  • 2 eieren
  • 4 el crème fraîche

  1. Snijd de courgette en de tomaten met de mandoline in plakjes van 3 mm.
  2. Snijd de knoflook in flinterdunne plakjes van 0,5 mm.
  3. Verhit wat olijfolie in een koekenpan die ook in de oven kan.
  4. Bedek de bodem met overlappende plakjes courgette, strooi er zout, peper en ruim tijmblaadjes op.
  5. Terwijl de pan op het vuur staat: leg flinters knoflook op de plakjes, en daarop plakjes tomaat.
  6. Verdeel de helft van de gorgonzola op de tomaten en maak nog een laag courgette-tijm-knoflook-tomaat en gorgonzola. 
  7. Leg een deksel op de pan en laat alles 5 minuten op halfhoog vuur garen
  8. Klop de eieren los met de room, breng op smaak met zout en peper.
  9. Schenk dit mengsel over de courgettes en ze dan pan in de oven (voorverwarmd op 180 graden) tot de bovenkant mooi lichtbruin is.
  10. Laat de frittata een paar minuten betijen en daarna op een groot bord glijden.
  11. lekker met groene salade en geroosterd zuurdesembrood.