Wild ter nagedachtenis

Van de week aten we een wildgoelasj,-ragout, -peper, hoe je het noemen wilt. Met Spätztle en gesauteerde savooiekool met spekjes en gedroogde cèpes. 'The works', zeg maar. De Spätzle had ik al een tijd geleden gekocht in een Duitse supermarkt in Kleve, als begeleiding van een feestelijk wilddiner voor onze dierbare vrienden A. & J. Daar was ook de wildgoelasj voor bedoeld die ik op boodschappentocht met J. bij de Makro insloeg, maanden voor hij dit voorjaar te horen kreeg dat hij ernstig ziek was. 

Die wildmaaltijd is er niet meer van gekomen: vanaf het moment dat J.'s behandelingen begonnen, half mei, verdween zijn smaak en daarmee zijn levenslust. J. was zijn leven lang een enorme fijnproever, een voortreffelijke kok en intens geïnteresseerd in alles wat met eten te maken had. Het had nauwelijks erger gekund. Begin juli overleed hij. 
De wildgoelasj verdween geleidelijk steeds verder naar onderen in de vriezer. Alsof-ie de pan niet in wou, of in elk geval mij maar niet wist te inspireren tot iets lekkers. Waardoor dat veranderde? Geen idee, maar zondag kwam dat wildgerecht, bereid in de snelkookpan die ik van J. 'erfde', uiteindelijk toch op tafel. En wij dachten aan J., zeiden tegen elkaar dat hij er vast van zou hebben genoten, en dat we hem missen.

Wildgoelasj 

  • 1 kg wildgoelasj
  • 3 el bloem
  • olijfolie
  • 2,5 dl rode wijn
  • 1 flinke rode ui, grof gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2,5 dl wildfond (pot)
  • zout en versgemalen peper
  • 4 kruidnagelen
  • 10 jeneverbessen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 el rodebessengelei

  1. Schud het vlees om met bloem, bak het in porties in een koekenpan in hete olie bruin, houd apart
  2. Blus de pan af met een scheutje wijn
  3. Fruit in de stoof- (of snelkook-)pan in wat olijfolie de ui en knoflook lichtbruin
  4. Doe het vlees met uitgelekt vleesvocht in de pan, schenk de rest van de wijn en de wildfond erbij en leg de kruiden en specerijen bij het vlees
  5. Sluit de pan en gaar het vlees in 30 minuten (snelkook) of ca. 2 uur in een oven van 170 graden, controleer het vochtpeil regelmatig!) 
  6. Roer voor het opdienen de rodebessengelei erdoor en garneer met fijngesneden bladpeterselie