Lentegroen en blauw

Terwijl ik dit schrijf schijnt de zon, is de weersverwachting voor de komende dagen blijmakend, en zie ik door het raam achter mijn computer een stralendblauwe lucht. Op het balkon ontdooien de blauwe druifjes en sperren de wilde tulpjes hun bloemblaadjes wijd open. Wat zijn voorjaarsbollen toch geweldig: ik was allang vergeten wat ik waar in de bakken en potten had gestopt, en zie: we hebben roze Puschikina’s, tulpjes, druifjes, de laagblijvende narcissen en rode kivietsbloemen zijn op komst, de crocussen en irisjes zijn zelfs al klaar met bloeien.  
Ik wacht met spanning af of de gesnoeide tuinhibiscussen de noordse kou hebben doorstaan en zullen uitlopen, maar als de voortekenen niet bedriegen komt het goed. De ‘Crystal Fountain’ clematis had met de noordwesterstorm geen moeite: zij was al aan de opmars langs het klimrekje begonnen en heeft zich daar stevig aan verankerd. De vorig jaar doodgewaande oudere clematis is, passend bij de tijd van het jaar, herrezen en zelfs de hanggeraniums die de winter buiten hebben doorgebracht, lijken wel te varen bij hun kappersbeurt van een paar weken terug en vertonen veelbelovende groene puntjes!


En tot overmaat van voorjaarsvreugde vond ik bij de supermarkt bosjes raapsteeltjes, teergroen, sappig, en onweerstaanbaar! Hier gaan ze niet in het befaamde, door iedereen genoemde en geroemde ‘Stamppotje rauwe raapsteeltjes’ (wij houden het nog steeds grotendeels ‘low-carb’), maar in een soepje. Ongelofelijk hoe ‘groen’ sommige dingen kunnen smaken!

Romig raapsteelsoepje met kaas

  • 3 bosjes raapsteeltjes
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 kleine kruimige aardappel, geschild
  • 1 eetlepel boter
  • 1 liter kippen- of groentebouillon
  • scheutje fruitige witte wijn
  • 100 gram magor (mascarpone en gorgonzola)
  • 2 eetlepels slagroom
  • peper en nootmuskaat


  1. Was en droog de raapsteeltjes, snijd de steeltjes van de blaadjes, en houd beide apart
  2. Snijd de aardappel in kleine blokjes
  3. Smelt de boter in een soeppan, fruit hierin de ui en de aardappelblokjes maar laat ze niet kleuren
  4. Roer de kleingesneden raapsteelsteeltjes erdoor
  5. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook
  6. Voeg de raapsteelblaadjes toe als de aardappelblokjes zacht zijn toe en laat ze slinken in de hete bouillon
  7. Pureer de soep met de staafmixer
  8. Laat de magor in de soep smelten en meng goed met de staafmixer
  9. Breng de soep op smaak met versgemalen witte peper en idem nootmuskaat