Snelkoken

Eigenlijk verfoei ik het, die nadruk op de geringe tijd die je nodig hebt om iets eetbaars op tafel te zetten. Tijd is geld, de magische formule? Wat mij betreft is nogal al wat van dat snelklaarvlees weinig meer dan weggegooid geld, om nog maar te zwijgen van de pakjes en zakjes die je erbij zou moeten gebruiken om er nog iets van smaak aan te geven.

Als bijna-pensionada heb ik tegenwoordig wat meer tijd, en die besteed ik vaak en graag aan het denken over, shoppen voor en koken van een lekkere maaltijd. Maar het komt voor dat ik te laat de keuken in ga, en dan is goede raad duur - daar heb je dat geld weer! En foute planning in het geval van stoofvlees is dan tamelijk, hoe zal ik het zeggen, onhandig.

En toen deed de snelkookpan zijn intrede in onze keuken. En wát voor één, een antracietgrijze, prachtig vormgegeven Futura, gekregen van een vriendin die als de dood was dat 'die bom op het gas' elk moment zou kunnen ontploffen. De pan was dan ook maar één keer gebruikt, en hoe de elliptische deksel op de pan moest worden vastgezet, geen idee! Jammer ook dat de gebruiksaanwijzing onvindbaar bleek.
Maar een oproepje op twitter had meteen resultaat: vriendin Hansje meldde dat haar Futura na 20 jaar trouwe dienst de geest gegeven had, maar het boekje had ze nog, en dat lag een dag later in de brievenbus.

Sindsdien gebruik ik de Futura met grote regelmaat, met name voor het stoven van suddervlees. Het blijft sappig, wordt prachtig gaar en smaakt intens. Alleen is het geen suddervlees meer, maar dat is bijzaak. Toch?

Chinees stoofvlees

  • 1 kg doorregen runderlappen
  • 2 el bloem
  • 2 el arachide-olie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 5 flinke knoflooktenen, gehakt
  • 5 cm verse gember, fijngehakt
  • 1 rode chilipeper, in ringetjes
  • 2 tl Chinees vijfkruidenpoeder
  • 1 el rietsuiker
  • 2 el lichte soja
  • 2 el donkere soja
  • 2 stuks steranijs
  • 1/2 dl Chinese kookwijn (shao shing) of droge sherry
  • 3 dl runderbouillon (of 1/2 runderbouillonblokje)
  • 3 lenteuitjes

  1. Snijd het vlees in stukken van 3 cm, schud om met bloem
  2. Verhit de olie in de pan, bak het vlees in porties op hoog vuur rondom bruin, houd apart
  3. Fruit de ui, knoflook, gember en peper in het achtergebleven bakvet
  4. Doe het vlees met uitgelekt vleessap terug in de pan
  5. Roer de rest van de ingrediënten erdoor en roer de aanbaksels los.
  6. Sluit het deksel en laat het vlees in 20 minuten gaar worden, gerekend vanaf het moment dat de pan onder druk is.