Ik beken het maar meteen: ik houd NIET van zuurkool, en als ik het waag dat hardop te zeggen krijg ik a) verbaasde dan wel verbijsterde en/of ongelovige blikken, en b) de verzekering dat ik die-en-die's persoonlijke unieke zuurkoolrecept absoluut heerlijk zal vinden. Zuurkool op zijn Elzas, met wijn, veel vlees en gevogelte, zuurkool met banaan, rozijnen, gedroogde abrikozen, appel, cranberry's en ander fruit, vaak in combinatie, zuurkool als stamppot met de állerlekkerste aardappelpuree (zonde van de pu, denk ik dan meteen), met worst (laat die zuurkool maar zitten), ja zelfs als soep! Ik ben vast en zeker vele uitermate creatieve recepten met zuurkool vergeten, maar dat is logisch, lijkt me.
Nee, ik ben echt niet te hebben als het over zuurkool gaat. Extra sneu voor M. die er dol op is en inmiddels lijdt aan chronische zuurkooldeprivatie.
En toen werd onze eerste krat van het nieuwe jaar bezorgd. Tussen de vele lekkere dingen vond ik, oh horror!, een pondspak ecozuurkool…
Flinke meid zijn, dacht ik, verzin eens iets wat je misschien zelf ook lekker zou kunnen vinden - je kunt per slot van rekening niet élke dag truffels eten.
Zuurkoolquiche met worst en nog het een en ander
- 5 plakjes diepvriesbladerdeeg
- 200 g oude kaas, grof geraspt
- 125 g spekblokjes
- 1 el olijfolie
- 2 banaansjalotjes, in halve ringetjes
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 100 g champignons, in plakjes
- zout en peper
- 400 g zuurkool
- 1/2 rookworst, in blokjes
- 2 eieren
- 3 el slagroom
- 2 el mascarpone
- Bekleed een quichevorm met het deeg, prik het in met een vork en strooi er wat van de geraspte kaas op, zet de vorm in de koelkast tot gebruik
- Bak de spekblokjes uit, laat uitlekken op keukenpapier en afkoelen
- Fruit in olijfolie de sjalotjes en knoflook 2 minuten, voeg de champignons toe en bak tot het mengsel droog is, breng daarna op smaak met zout en peper en laat afkoelen
- Verdeel de spekjes en het champignonmengsel op het deeg
- Knijp de zuurkool goed uit, pluk los en leg de helft ervan op de champignons
- Verdeel de worstblokjes erover en dek af met de rest van de uitelkaargeplukte zuurkool
- Klop eieren, slagroom en mascarpone glad, roer er wat zout en peper door en schenk over de zuurkool
- Verdeel de rest van de kaas over de zuurkool en bak de quiche bij 200° in 30-35 minuten gaar en bruin
- Laat de quiche 5 minuten rusten voor je hem aansnijdt