Chinese kip

Een van de lievelingsgerechten van mijn zoons én van M. en mijzelf is een gerecht dat in huiselijke kring bekendstaat onder de naam 'kip met kakkerlakken'.
Inderdaad, niet echt een titel dat de gemiddelde lezer het water in de mond zal doen lopen. (Persoonlijk krijg ook ík geen trek van de gedachte aan gerechten met sprinkhanen, meelwormen en krekels - al gonst het op twitter inmiddels al enige tijd van de geruchten dat er binnenkort een insectendiner zal plaatsvinden, dus misschien zal het er ooit nog eens van komen en kan ik worden overtuigd van mijn ongelijk.)

Maar mijn kip met kakkerlakken, daar kun je me voor wakker maken!
Het is afkomstig uit The Complete Asian Cookbook van de Australisch-Srilankaanse schrijfster Charmaine Solomon, dat ik 35 jaar geleden cadeau kreeg. Ik heb me er land voor land doorheen gekookt en maakte via dat kookboek kennis met de meest uiteenlopende exotische keukens, en ondertussen groeide mijn collectie Aziatische specerijen en kruiden in hetzelfde tempo als mijn liefde voor al die spannende smaken en technieken.

En toen kwam er een paar jaar geleden gezinsuitbreiding in de persoon van een Chinese schoondochter. Nu zou ik uit de eerste hand worden ingewijd in de geheimen van de Chinese keuken! Maar helaas… Jing is een grote schat en dol op Chinees eten, maar koken is niet echt 'haar ding'.
Des te meer van zoon Jacob, die bekwaamt zich al jaren in de keukentradities van zijn verloofde. En nu wonen ze in Den Haag ook nog eens om de hoek van Chinatown, dus hij kan zijn geluk niet op.  En ik blijf gewoon Chinees koken zoals ik het van en met mrs. Solomon heb geleerd. 

Sze chuen jar gai (Fried chicken, szechwan style)

  • 4 el maizena
  • 5 g zout
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • 600 g kippendijen, in kleine stukjes gesneden

Voor de saus:

  • 2,5 dl kippenbouillon
  • 2 tl suiker
  • 1/2 dl Chinese lichte soja
  • 1 el sesamolie
  • 1 el Chinese zwarte azijn
  • 1/2 dl shaoxing rijstwijn (of medium sherry)
  • 1 eierlepeltje vijfkruidenpoeder
  • versgemalen zwarte peper
  • 5-15 gedroogde rawit (kleine pepertjes)*
  • 4 el arachideolie
  • 6 tenen knoflook, gehakt
  • 1 volle el geraspte verse gember
  • 6 lenteuitjes, in schuine stukjes


  1. Schep maizena, zout en vijfkruidenpoeder in een ruime plastic zak
  2. Doe de kip erbij, houd de zak goed dicht en schud om tot alle stukjes met een waasje maïzena zijn bedekt
  3. Meng in een maatbeker de bouillon, suiker, soja, sesamolie, azijn, shaoxing, vijfkruidenpoeder en zwarte peper
  4. Verhit 2 eetlepels olie in de wok, bak het vlees snel rondom bruin (in porties) houd apart
  5. Verhit de rest van de olie, fruit de rawit, knoflook en gember - de rawit worden heel donker van kleur, vandaar de naam 'kakkerlakken'
  6. Schenk het sausmengsel in de wok, breng aan de kook en schraap de aanbaskels van de wand van de wok
  7. Doe de kipstukjes in de saus en laat ca. 15 minuten zachtjes garen
  8. Bind de saus met wat aangeroerde maïzena en garneer het gerecht voor het opdienen met de lente uitjes


* Er kwamen al meteen veel reacties op het aantal rawits - je kunt dit natuurlijk zo pittig maken als je zelf wilt. Wij kunnen het aan, maar dat is natuurlijk ook een kwestie van smaak en gewenning!


(De foto van het gerecht is afkomstig uit het boek, zodra ik dit gerecht weer een keer zelf maak komt mijn eigen foto ervoor in de plaats!)