Theevisite

Het was een mooi en warm feest, de afternoon tea ter gelegenheid van mijn 65e verjaardag. Familie en vrienden, samen ongeveer 40 man, hadden het barre weer getrotseerd en waren letterlijk aan komen waaien op onze feestlocatie, hotelschip 'Gandalf' naast Nemo. M. en vriendin A. hadden de boot met massa's bonte slingers versierd - dat hier iemand ontzettend jarig was kon niemand ontgaan. De dag tevoren hadden we het meeste zoet en hartigs al naar de boot gebracht, zodat op de dag zelf ter plekke eigenlijk alleen nog gesneden en gesmeerd hoefde te worden. De bubbels voor het proostmoment van de middag, een Winterling Pinot Brut, werd door Mark (die aardige jongen van de wijn, u weet wel) een uur voor aanvang van het feestje gekoeld afgeleverd. 

Het was een prachtig buffet: met 's morgens versgebakken scones met de huisversie van clotted cream, aardbeienjam en bergamotmarmelade, groene thee/limoencupcakes, mijn versie van Yotam Ottolenghi's wortel-walnoottaart, een perencrumble en een alom geprezen en geloofde chocoladeganachetaart met frambozen en munt, de specialiteit van vriendinnetje Rose van Opsmuck Taarten. Erbij schonken we drie soorten thee, een Earl Grey Superieur, een biologische Orange Pekoe en groene thee, gearomatiseerd met gedroogde osmanthusbloesem, beide door aanstaande schoondochter Jing meegebracht uit haar geboortestad Guilin in Zuid-China.

Zoete en zoute koekjes en knabbels waren er ook, en natuurlijk sandwiches, met een spread van gerookte forel met mierikswortel en ingelegde rode biet, eiersalade met truffel en bieslook en oudekaasboter met de wintermosterd uit de krat. We maakten 'pinwheels' van wraps gevuld met blauwe kaas met selderijblad en walnoot en kipkerriesalade met een supergeurige kerrie van cavador

Aan het einde van het feestje was er niet veel meer over, op wat cupcakes, 3 stukken wortelwalnoottaart en een paar plakken tea cake na.

Die tea cake… een echte afternoon tea kan natuurlijk niet zonder een echte tea cake. In mijn versie gaat daar een ruim assortiment gedroogd en gekonfijt fruit in - kersen, blauwe bessen, cranberry's, appelblokjes, krenten, rozijnen, abrikozen, 'cassatamix', sinaasappelschilletjes, sukade, eigenlijk alles wat de betere notenkraam tegenwoordig voorhanden heeft. Maar met minder kan het ook, en dan nog is het heerlijk.

Voor een gewone grote cakevorm heb je nodig:

 • 500 g gedroogd en geconfijt fruit, grotere vruchten in kleine stukjes gesneden
 • 3,5 dl zeer sterke thee (ik gebruikte die superieure Earl Grey)
 • 250 g bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 1/2 tl dubbelkoolzure soda (bicarbonate of soda)
 • 100 g gemalen amandelen
 • 150 g boter op kamertemperatuur
 • 150 g bruine basterdsuiker
 • 4 biologische eieren
 • 1 finke kneep gewone pannenkoekenschenkstroop 
 • 2 el honing
 • 1 dl cherry brandy


 1. Zet minstens 24 uur voor je wilt gaan bakken de vruchten in de week in de thee
 2. Bekleed een cakevorm (ik gebruikte een ouderwetse metalen vorm van 30 cm) met bakpapier, laat ruim overhangen en vet licht in met boter
 3. Laat de vruchten in een zeef goed uitlekken
 4. Verwarm de oven voor op 170° (convectie)
 5. Meng bloem, bakpoeder, bicarb en amandelmeel door elkaar
 6. Klop de boter en suiker luchtig, voeg er al kloppend om en om de eieren en het bloemmengsel aan toe
 7. Klop de stroop en honing erdoor
 8. Werk met de hand de uitgelekte vruchten en de cherry brandy door het mengsel
 9. Schep het deeg in de vorm, strijk de bovenkant glad
 10. Bak de tea cake in ruim anderhalf uur gaar en diepbruin - als de bovenkant te donker dreigt te worden, afdekken met een stuk aluminiumfolie
 11. Laat afkoelen in de vorm en laat de cake minstens 2 dagen rusten - daar wordt hij alleen maar lekkerder van!


En nu ben ik dus officieel met pensioen. Mijn stadspas is binnen, ik ben senior lid van de journalistenvakbond, het ABP en de SVB hebben keurig op tijd gedaan wat er van ze verwacht wordt, en ik probeer te begrijpen waarom dit toch zo anders aanvoelt terwijl er in feite niets is veranderd. Ja, het was echt een heerlijk feestje. Tastbare herinneringen heb ik aan de vele  sfeerfoto's, de mooie cadeaus, de felicitaties in de vorm van échte en digitale kaarten, berichten op twitter en Facebook, en een boek met lieve, persoonlijke woorden van mijn M., familie en vrienden. 
En nog één cupcake en een plakje tea cake...