Het lekkere leven

Oosters eten en Westerse wijn

Onder een regengrijze hemel begaf ik me op maandag 10 oktober per fiets naar een adres aan de Oude Zijds Voorburgwal, hartje warme buurt. De monumentale deur van het schitterend gerestaureerde pand gaf toegang tot al even fraai gerestaureerd 16e-eeuws interieur, compleet met, schouw, houtsnijwerk, dikke balken, brede houten vloerdelen en andere oorspronkelijke details. Op dee bijzondere plek organiseerden Duitse wijnspecialist Mark van de Wijn en zijn vakgenoten Huib en Max van der Lugt (Provencewijnen),  op 9 en 10 oktober een proeverij van Europese wijnen in combinatie met Aziatische gerechten. 

15 wijnen uit Duitsland en Frankrijk, van fris tot aromatisch, via rosé's, lichte en forse roden tot mousserend, werden geproefd door restauranteigenaars en andere culinaire beroepsbeoefenaars. Ik was in dat gezelschap een buitenbeentje, maar ik heb me dapper geweerd: liet, net als zij, de wijnen walsen in het glas, de aroma's mijn neus strelen, al slurpend de spannende smaken door mijn mond gaan, om het verrukkelijke slokje tenslotte te deponeren in de spittoon. Hoewel ik dat laatste meer dan eens achterwege heb gelaten. In dat opzicht ben ik niet zo'n goede proever, moet ik bekennen.

Fon Yee Wong had namens Toko Dun Yong bij de wijnen zes totaal verschillende gerechten gekookt. Wat een uitdaging, uitzoeken wat wel (of niet) past bij zoetige Pekingeend met hoisinsaus, mild-romige kip gegaard in kokosmelk met Thaise rode currypasta, spicy Szechuan-aubergines, gestoomde witte vis met zoutige sojadressing, frisse groene mangosalade en Koreaanse gestoomde dumplings gevuld met kimchi.

Op advies van Huib waren de eerste proevers begonnen met proeven zonder erbij te eten, om zich een duidelijk smaakbeeld te kunnen vormen. De wijnen die ik uit dat 'droogzwemmen' als favorieten had geselecteerd zijn dat gebleven: drie heerlijke, zeer verschillende aromatische witten, een verrukkelijke dieprozerode Tavel en een bleekoranjeroze Provencerosé. Voor de rode wijnen heb ik me laten adviseren, en ik kan nu met zekerheid zeggen dat de pittige aubergines dikke vrienden werden met Mark's trots, de lichte rode Holland Cuvée 2009 Braunewell. En de mangosalade kon het prima vinden met de milde bubbeltjes van de Blanc de blancs Domaine de Toulon... 

Het lijkt me een leuk project om 'en petit comité' met vrienden te herhalen. Ik zie het al helemaal voor me: mijn 5 favoriete wijnen en een uitgebreide Aziatische maaltijd, gezellig om de tafel. Een avond vol lekkere leermomenten en goede gesprekken. En uitspugen hoeft niet!



Franse linzen met worstjes

Le Puy linzen hoef je niet voor te weken, dus dit heerlijke herfstige gerecht is in iets meer dan een half uur klaar. Goed stokbrood erbij en een groene salade aangemaakt met een pittige mosterdvinaigrette, comfort food ten top!

Dit heb je nodig:

  • 250 g Le Puy linzen
  • kruidenboeketje van 1 laurierblaadje, takje tijm, takje rozemarijn, 2 takjes selderij
  • 1 ui bestoken met 1 kruidnagel
  • 2 knoflooktenen (1 heel, 1 gesnipperd(
  • zout en versgemalen peper
  • 150 g gerookt spek in reepjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 125 g kastanjechampignons, in stukjes
  • 4 gekruide braadworstjes van de bioslager
  • platte peterselie

En zo maak je het:

  1. Kook de linzen met kruiderij, ui en 1 teen knoflook in ruim 1/2 liter water in 25 minuten gaar.
  2. Giet ze af, verwijder de smaakgevers, doe de linzen terug in de pan en breng op smaak met zout en ruim versgemalen peper
  3. Bak de spekreepjes zachtjes aan in een koekenpan, voeg na 5 minuten de ui, gesnipperde knoflook en champignons toen en laat op halfhoog vuur bakken tot het meeste vocht verdampt is
  4. Bak ondertussen de worstjes in een klein beetje olie gaar en bruin
  5. Schep de spekjes door de linzen
  6. Neem de worstjes uit de pan, schep de linzen door het braadvet
  7. Roer voor het opdienen de gesnipperde peterselie door de linzen
  8. Serveer met de worstjes erbovenop