Het lekkere leven

Karmozijnrode appeltaart

Op zoek naar de plakjes bladerdeeg in de onderste vriezerlade kwam ik een zak cranberry's tegen die ik er vorig jaar in had gestopt. Niks mis met deze cranberry's maar er moet nu wel verse voorraad worden aangelegd (het is hamsterseizoen of niet, toch?). De cranberry's van vorig jaar vonden een roemrijk einde in een appel-cranberrytaart.

En het toeval wilde dat web consultant Okke Amerongen net weer wat activiteit had gegenereerd op cranberries.nl, een van een reeks door hem opgezette websites voor specifieke producten. Ik had hem mijn recept vorig jaar al beloofd, en onlangs heb ik dan eindelijk die belofte ingelost. 

Apple cranberry pie

Voor de vulling:

  • 1 zak cranberries, vers of diepgevroren
  • sap en schil van 1 sinaasappels
  • 5 eetlepels rietsuiker
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • 4 stevige appels (Cox, Braeburn)


Voor het deeg:

  • 400 g bloem
  • 200 boter
  • 1 el fijne tafelsuiker
  • 1 ei

Voor de afwerking:

  • 2 el bloem 
  • 2 el rietsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 el water

2 el fijne tafelsuiker

  1. Breng de cranberries met sinaasappelsap en -schil en kaneel aan de kook tot de bessen tot moes zijn gekookt
  2. Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes van ca. 2 cm
  3. Schep de appelstukjes door de hete cranberries en laat afkoelen
  4. Maak het deeg in de keukenmachine, laat in de koelkast een half uur rusten
  5. Verdeel het deeg in 1/3 en 2/3.
  6. Rol het grootste stuk uit tot een ronde lap, bekleed daarmee een ingevette, licht bebloemde springvorm van 22 cm, laat het deeg over de rand hangen
  7. Prik de bodem en de rand in met een vork, strooi de 2 el bloem en 2 el rietsuike erop en meng met je vingers tot een egaal laagje
  8. Schep de appelcranberryvulling erop, druk wat aan
  9. Rol het andere stuk deeg uit tot een ronde lap, leg die op de vulling
  10. Roer de eidooier los met het water, bestrijk de rand van de deegdeksel hiermee
  11. Vouw de deegrand erover, druk lichtjes aan
  12. Bestrijk het deegdeksel met eidooier
  13. Maak een opening in het midden van het deegdeksel om de hete stoom eruit te laten tijden shet bakken
  14. versier desgewenst de bovenkant met figuurtjes gemaakt van deegrestjes
  15. Bestrooi de bovenkant metfijne tafelsuiker
  16. Bak de pie bij 200 graden (geen hetelucht) in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar en krokant.
  17. Laat afkoelen in de vorm

In de bonen


Wij doen mee met de Bonenestafette. Op 4 en 5 november, om precies te zijn.
Met de wát?, zul je zeggen?

De Bonenestafette is een actie waarbij van 3 oktober t/m 10 november bonen worden gegeten, drie maaltijden per dag.
Het initiatief komt van de Bruinebonenbende. Die wordt gevormd door culinair historica Lizet Kruyf, culinair journalist Onno Kleyn en voedingsdeskundige Yneke Vocking.
Ze hebben zich ten doel gesteld peulvruchten weer in de belangstelling én op tafel te krijgen. Op een speelse manier, ondersteund door een informatierijke website. "Want", zegt Lizet, "peulvruchten zijn lekker, gezond, veelzijdig en betaalbaar. Zij horen van oudsher thuis in de Nederlandse eetcultuur, maar ze zijn geleidelijk uit beeld geraakt. En nu steeds meer mensen duurzamer  en minder vlees willen eten, verdienen peulvruchten een plaats in zo'n veranderend eetpatroon."


Lizet, Onno en Yneke wierven deelnemers voor de Bonenestafette via twitter en hun eigen social media kanalen, en wie zich aanmeldde werd van harte uitgenodigd voor het bonendiner op 2 oktober jl.. Een verrukkelijk en heel verrassend driegangen-bonendiner vormde de officiële aftrap voor de bonenestafette. 

De volgende dag al lag de lijst met deelnemers en data in de mail. Iedereen had officieel twee dagen toebedeeld gekregen. Maar ondertussen was een aantal mensen al begonnen. Zo'n charme-offensief als dit blijkt uitstekend en aanstekelijk te werken.

Wij aten al pikante black beans met gerookte paprika en chorizo (het mag, maar hoeft helemaal niet vegetarisch) - Onno benadrukte tijdens zijn openingsspeech dat bonen het gezondst zijn in combinatie met vet, en die invulling mag iedereen zelf zoeken.

Ik heb gelukkig nog even tijd om te verzinnen hoe ik op 'onze' dagen invulling ga geven aan het ontbijt waarin bonen een rol spelen. De opdracht laat voldoende ruimte voor eigen experimenten, dus ik denk dat ik ga proberen brood te bakken waarin kikkererwtenmeel verwerkt wodt. Als het lukt plaats ik het recept, uiteraard met foto's.

En tot het zover is, eten we gewoon een paar keer per week bonen, puur omdat ze lekker zijn!

Lees hier meer over de Bonenestafette.