Het is weer heel veel soeps

Winter is soeptijd bij uitstek, en soep is het ultieme comfort food als het buiten grijs, nat, winderig en guur is.
Favoriet in huize Lichanskylikes zijn gebonden maaltijdsoepen. Bruinebonensoep 'à la maison' wat zoveel wil zeggen als opgepept met een lekker hete gerookte guindillapeper van Didi, aardappelpreisoep met blauwe kaas, de vorig jaar ontdekte aardperensoep uit het fabelachtige kookboek Home Made van Yvette van Boven, maar met stip bovenaan staat pompoensoep. Omdat ik niet van laffe smaken houd, is mijn pompoensoep steevast pittig tot zeer pittig. Afhankelijk van mijn bui geef ik er vulling wel eens hardgebakken shoarmavlees bij, maar de versie met feta erbovenopis de allerlekkerste: zoetige pompoen, flink pikant door de kerrie en peper, ziltig door de bouillon en het fris-rinse van de yoghurt en de feta maakt het smakenpalet compleet.

Ik bouw mijn maaltijdsoepen meestal op een fundament van versgetrokken kippen- of runderbouillon. Op die bouillons, en met name die van kip - oma's versie, kom ik later nog wel eens terug. Nu eerst het soepje koken!

Pompoensoep

Men neme:

  • 1 biologische pompoen
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 flinke ui
  • 3 tenen knoflook
  • 5 cm verse gember
  • 1 Spaanse peper
  • 2 iets kruimige aardappels
  • 2 à 3 volle eetlepels kerriepoeder
  • 1,5 liter bouillon (ook blokjes mogen, bij tijdgebrek)
  • 3 blaadjes daon djeroek poeroet (kaffir lime leaf)
  • 3 el volle Turkse yoghurt
  • verse koriander
  • lente-ui
  • 100 g feta

En zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Snijd de pompoen met schil en al (wel eerst goed afboenen) in niet te grote stukken, verwijder de zaden en draden
  3. Laat de pompoen in de oven lichtbruin roosteren
  4. Ondertussen snipper je de ui, knoflook, gember en Spaanse peper (met of zonder zaadjes, net wat je wilt) en snijd je de aardappels in kleine blokjes
  5. Verhit de olie in de soeppan, fruit de ui, knoflook, gember en peper licht aan
  6. Voeg de aardappels en pompoen toe, bak 2 minuten mee
  7. Bestrooi alles met kerrie, laat al omscheppend de geur vrijkomen
  8. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook
  9. leg de djeroekpoeroetblaadjes erbij en laat de soep zachtjes koken tot de aardappels gaar zijn.
  10. Pureer de soep met de staafmixer of in de blender, menu er al mixed de yoghurt door
  11. Serveer met gesnipperde koriander, ringetjes lente-ui en verkruimelde feta