Karmozijnrode appeltaart

Op zoek naar de plakjes bladerdeeg in de onderste vriezerlade kwam ik een zak cranberry's tegen die ik er vorig jaar in had gestopt. Niks mis met deze cranberry's maar er moet nu wel verse voorraad worden aangelegd (het is hamsterseizoen of niet, toch?). De cranberry's van vorig jaar vonden een roemrijk einde in een appel-cranberrytaart.

En het toeval wilde dat web consultant Okke Amerongen net weer wat activiteit had gegenereerd op cranberries.nl, een van een reeks door hem opgezette websites voor specifieke producten. Ik had hem mijn recept vorig jaar al beloofd, en onlangs heb ik dan eindelijk die belofte ingelost. 

Apple cranberry pie

Voor de vulling:

  • 1 zak cranberries, vers of diepgevroren
  • sap en schil van 1 sinaasappels
  • 5 eetlepels rietsuiker
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • 4 stevige appels (Cox, Braeburn)


Voor het deeg:

  • 400 g bloem
  • 200 boter
  • 1 el fijne tafelsuiker
  • 1 ei

Voor de afwerking:

  • 2 el bloem 
  • 2 el rietsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 el water

2 el fijne tafelsuiker

  1. Breng de cranberries met sinaasappelsap en -schil en kaneel aan de kook tot de bessen tot moes zijn gekookt
  2. Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes van ca. 2 cm
  3. Schep de appelstukjes door de hete cranberries en laat afkoelen
  4. Maak het deeg in de keukenmachine, laat in de koelkast een half uur rusten
  5. Verdeel het deeg in 1/3 en 2/3.
  6. Rol het grootste stuk uit tot een ronde lap, bekleed daarmee een ingevette, licht bebloemde springvorm van 22 cm, laat het deeg over de rand hangen
  7. Prik de bodem en de rand in met een vork, strooi de 2 el bloem en 2 el rietsuike erop en meng met je vingers tot een egaal laagje
  8. Schep de appelcranberryvulling erop, druk wat aan
  9. Rol het andere stuk deeg uit tot een ronde lap, leg die op de vulling
  10. Roer de eidooier los met het water, bestrijk de rand van de deegdeksel hiermee
  11. Vouw de deegrand erover, druk lichtjes aan
  12. Bestrijk het deegdeksel met eidooier
  13. Maak een opening in het midden van het deegdeksel om de hete stoom eruit te laten tijden shet bakken
  14. versier desgewenst de bovenkant met figuurtjes gemaakt van deegrestjes
  15. Bestrooi de bovenkant metfijne tafelsuiker
  16. Bak de pie bij 200 graden (geen hetelucht) in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar en krokant.
  17. Laat afkoelen in de vorm