Welkom op lichanskylikes.nl!

Raays bezoek


Reisboek


Truffeltijd!

Truffel met TLC

In de auto op weg naar Zuid-Frankrijk, eind december, las ik Le Journal du Lubéron, door E. en L. voor ons meegebracht als opwarmertje voor ons verblijf in de Vaucluse. Het twee pagina's tellende hoofdartikel was gewijd aan de tuber melanosporum, de wintertruffel, 'l'or noir'.
Dominic Blanc, de schrijver van het stuk, had zich ingespannen om het zoeken en vinden van truffels en het speciale jargon tot in de kleinste details uit de doeken te doen. 

Het lijstje van Dominique Blanc

Truffelvliegje

Truffelvliegje

Nooit geweten dat de aanwezigheid van 'truffelvliegjes' (suilia gigantea) de ervaren truffeljager verraden waar truffels onder de grond zitten. Die vliegjes zie je pas als ze worden verstoord, en dat doe je door met een dun takje vlak boven de grond onder de truffeleik te bewegen. Als ze opvliegen is er goede kans dat de truffel niet ver weg is. Meer kans op succes heb je met een speciaal, liefst zelf getrainde truffelhond - die is zijn gewicht in goud waard. 'Jachthonden zijn nutteloos voor de truffeljacht, die laten zich veel te snel afleiden!', waarschuwt meneer Blanc. Ongeduldige mensen kiezen voor, ook weer zelf afgerichte truffelvarkens. 'Maar voor de hobbyende truffelzoeker is zo'n varken, dat immers maar een paar weken per jaar aan de slag kan, een hele belasting. Waar láát je zo'n beest! Misschien dan toch maar gewoon truffels kópen?'

Dat laatste is in deze tijd van het jaar geen probleem: overal in de Vaucluse vinden  truffelfestiviteiten en -markten plaats. In Ménèrbes, op een goed half uur rijden van huis, was op 28 december de Marché de la truffe. Voor de opening om 9 uur, met wijn en andere streekproducten, waren we te laat, maar de inauguratie van de nieuwe leden van de Confrérie du diamant noir et de la gastronomie tuber melanosporum met bijbehorende speeches, diploma-uitreiking en lintomhanging voltrok zich op de Place de l'Horloge, in aanwezigheid van ruim 100 notabelen en truffofielen, en dat alles omgeurd door truffels, de grootste hoeveelheid die ik ooit zag. 

Truffelmacarons

Truffelmarkt, dus. Kleine, grote, gewassen en ongewassen, ronde en knobbelige, gesteriliseerd, op eieren, verwerkt in patés en terrines, in boudins blancs, maar ook in een foie gras in macarons, in olie, gehakt, in honing, in oeufs brouillés, zelfs in een wijn en een aperitief: een célébration de la truffel in haar puurste, meest onopgesmukte vorm. Het was een verleiding waaraan we geen weerstand konden bieden, de vraag was alleen, bij wie gaan we wélke truffels kopen? Daarvoor deden we een 'rondje om de kerk'  - een wandeling langs ca. 25 truffelhandelaren maakte het niet gemakkelijker: vrijwel iedereen hanteerde een prijs van €1,- per gram. De truffels van het Maison de la Truffe en du Vin waren iets hoger geprijsd, en de aanpalende verkoper maakte prijsonderscheid tussen kogelronde en wat bobbeliger exemplaren - voor die laatste rekende hij € 0,90 per gram. En hij had ook nog een aardig verhaal, dus bij hem kochten we drie (!) truffels. En als je dan eenmaal truffels hebt gekocht moet daar natuurlijk ook een mandoline voor worden aangeschaft voor de echte flintertjes - de keus viel op een fraai exemplaar met rozenhouten handvat met verstelbaar mes.

Thuisgekomen werd de oogst verdeeld over een jampotje rijst en een doos biologische eieren. Die laatste heb ik verwerkt in een heerlijke romige omelet waar we met ons vieren gigantisch hebben genoten. En als je dan denk dat je alles gehad hebt qua truffelzaligheid, brengt buurman Roger een Tupperwarebak met geklutste eieren die grauw zien van de enorme hoeveelheid truffels, en genoten we een dag later nog eens van een omelette à la truffe

En het fijnste van alles: wij hebben nog wat truffel overgehouden voor thuis. Gewikkeld in keukenpapier, rustend op een bedje van rijst en stootvast verpakt in een van mijn sloffen hebben ze de treinreis prima doorstaan. En zo aten we een dag na thuiskomst buitengewoon romige en boterige aardappelpuree met truffel en staat er nu een pot paté van kippenlevers in de koelkast. 
Het laatste stuk truffel is voorbestemd voor een roemvol einde in een risotto, en wordt tot die tijd omgeven met heel veel TLC, want truffel weggooien omdat hij de uiterste houdbaarheidsdatum heeft overschreden, daar moet ik toch niet aan denken!

Meer foto's van ons bezoek aan Ménèrbes in Truffeltijd in de Provence!

Truffeltijd in de Provence


Retour au paradis

IMG 0118

De prachtige herinneringen aan de zomervakantie in ons paradijs in de Vaucluse liggen nog vers in het geheugen - zoveel beelden, geuren en geluiden, en zo heerlijk om daarbij weg te dromen en in te slapen in ons bedje op 5-hoog in hartje stad. Er is een gevoel  van spijt, maar ook berusting, dat een herhaling er in 2012 niet in zit: het huwelijk van zoon J. met zijn vriendin van 5 jaar J. eind september in China gaat voor, en daarvoor moet flink gespaard worden. 
En toch schrijf ik dit blogje op 29 december met uitzicht op de winterse Montagne du Luberon, terwijl de middagzon geleidelijk achter de bomen verdwijnt en mistralvlagen als overvliegende straaljagers door de boomtoppen razen. 

IMG 0119

We zijn hier omdat onze gastvriendinnen L. en E. ons begin november uitnodigden om de laatste dagen van het jaar bij hen te komen logeren. En dat niet alleen: ze waren voor een familiefeest in Nederland, zouden op eerste kerstdag terugrijden en wij konden mee!
Na 13 uur in de auto reden we rond 11 uur 's avonds de oprijlaan op, onder een nachtblauwe, met sterren bezaaide hemel. In de gîte was het binnen de kortste keren heerlijk warm - de airco doet 's winters effectief dienst als verwarming - en in mijn bed stond de elektrische onderdeken garant voor een behaaglijke nachtrust. 

IMG 0137

Wakker worden de volgende dag met een wolkeloze hemel en zon die rond 9 uur boven de bergen uit kruipt en meteen warmte geeft, het is adembenemend heerlijk. Het is windstil, er ligt rijp op het veld, de konijnen hopsen als vanouds rond in de tuin, een roodborstje zit in de kale struik voor de deur, in de bomen rondom de tuin klinken heel veel vogelgeluiden en iets verder weg horen we het vertrouwde gehuil van de wolven van buurman Roger, en geweerschoten in de verte (het jachtseizoen is in volle gang). We zitten, dik ingepakt, met koffie op het trapje voor de gîte om de wifi vanuit het hoofdhuis te kunnen vangen en we maken een ontbijtje met stokbrood, kaas en jammetjes. Het is allemaal vertrouwd en voelt totaal als thuiskomen. Maar het is ook heel anders dan in de zomer.

IMG 0132

De Provence in de winter is van een heel bijzondere schoonheid. De kleuren van bougainville, oleander, lavendel en rozen hebben plaatsgemaakt voor een rijk palet van subtiele tinten grijs, groen, bruin, geel, oker, bruin, zwart en oranje op de kale bomen, berghellingen en velden. Het leven lijkt bijna tot stilstand te zijn gekomen, en toeristen zijn er vrijwel niet. Maar er wordt wel degelijk gewerkt: mannen in skijacks en ijsmutsen snoeien de wijn- en tafeldruiven, de pas ingezaaide wintertarwe kleurt akkers lichtgroen, en overal, maar dan ook overal zie je grijze rookpluimen opstijgen van de vuren waarop dorre bladeren en oud hout worden verbrand. 

IMG 0158

En wij doen mee! In onze tuin staat een aantal flinke eikenbomen die ca. 2/3 van hun blad (de rest zit nog vast) en álle eikels hebben laten vallen achter, naast en voor de gîte. De eikels verzamelen we voor een ezel in de buurt en voor de vlaamse gaaien, maar het afgevallen eikenloof moet worden opgeruimd om het gras eronder en vooral de irissen en wilde orchideeën lucht te geven - voor natuurlijke compost zijn deze bladeren te dik. Minstens 30 enorme speciebakken vol aangestampte dorre bladeren hebben we bij elkaar gehakt en in het veld voor de gîte verbrand: een indrukwekkend vreugdevuur. De eikels die met het blad in de vlammen terechtkomen ontploffen met luid geknal. 
Dit jaar hebben we ons eigen vuurwerk!


Hoe zonnig het was, en hoe heerlijk

Zo rond mijn verjaardag, ergens in januari 2011, begon het opeens te kriebelen: waar zullen we van de zomer naar toe? Je kent dat wel, zo'n typische grijze namiddag, een in een lange reeks waarop de zon zich niet laat zien en je bovenste oogleden steeds zwaarder op de onderste drukken. Een beter remedie dan nadenken over zomerse zonnige vergezichten is nauwelijks denkbaar. 
Dat we die in Frankrijk zouden gaan zoeken behoefde niet te worden besproken: Marjon en ik zijn francofiel in hart en nieren. En wáár in Frankrijk? Flink zuidelijk, dat in elk geval. Tientallen mogelijkheden kwamen voorbij, stuk voor stuk te duur, te groot, te verkeerd ingericht, op de foute plek, en soms dat allemaal bij elkaar. Bestaat die ideale plek wel, vroegen we ons af na een paar vruchteloze uren. 

Ja, die bestaat! Ergens diep in de Vaucluse, daar waar de bergwanden okergeel en dieprood zijn, de lavendel bloeit, abrikozen en perziken zwaar aan de boomtakken hangen en de velden geuren naar rozemarijn en wilde tijm. Zo'n plekje dus. 

We vonden een gîte voor twee personen, helemaal in lokale kleuren ingericht, vrijstaand maat toch niet helemaal geïsoleerd, met een enorm (ongemaaid) veld vol wilde bloemen voor het terras (daar zit ik middenin, op de foto), met een beschutte plek om buiten te eten, een enorme eikenboom aan de andere kant naast het huis voor de schaduw, zo broodnodig in de Provençaalse zomer, luie stoelen om de dag buiten luierend door te brengen en rieten loungebanken voor de siësta...
Naast de voordeur een oranjerode bougainville, en druivenranken (mét druiven!) op de pergola boven het terras. En binnen dan ook nog de allerlekkerste bedden waar we ooit op sliepen, een beeldige badkamer, airco, een kleine maar zeer complete keuken,  met zelfs een afwasmachine en een nespresso-apparaat, in de boekenkast boeken, kaarten en heel veel materiaal over de omgeving. En alsof dat nog niet genoeg was: de verhuurders zijn twee al vele jaren in Frankrijk wonende en werkende Nederlandse vrouwen die hun paradijsje ongelofelijk gul delen met de huurders van de gîte.

Maar dat wisten we nog niet toen we de eerste boekingspoging deden. Onze voorkeursperiode was vol (juni, nog voor de schoolvakanties) , maar de tweede helft van augustus was nog vrij, zelfs drie weken aaneengesloten behoorden tot de mogelijkheden. De voortekenen waren gunstig, zelfs de mails die we met de dames uitwisselden konden nauwelijks leuker.

zomerweer

Zo reisden we met onze gehuurde stationbolide in augustus in twee etappes naar onze eindbestemming in de Lubéron. In de achterbak: de gewone reisbagage, en een enorme tas met achterstallig leesvoer waar we ons met een boek per dag per persoon doorheen wilden lezen. Na de eerste overnachting bij vriendin Jeannette in La Roche d'Hys, de volgende dag wakker worden in Gap, wandelen door de kloostertuinen van Salagon, lunchen in Saint-Martin-de-Castillon, in de schaduw met uitzicht over de vallei, en de hele dag de zon, de blauwe hemel, en nog meer zon en blauwe hemel.

En dat zou zo blijven, drie weken lang. 
We verkenden de omgeving, beklommen kasteelmuren (te voet), de Mont Ventoux (per auto), deden boodschappen  op de markt in de heerlijke Franse supermarkten in de buurt. We zagen de laatste dag van het lavendeldestilleren, bezochten met een van de gastvrouwen de fototentoonstelling Les rencontres d'Arles in de voormalige werkplaats van de Franse spoorwegen SNCF, gingen langs bij twitterkennis Elly die niet ver bij ons vandaan met haar man al jaren een chambres d'hôtes annex gîte runt, gingen op het heetst van de dag een okermijn in, brachten een hele zondag door bovenop een bergtop met uitzicht op de Alpes de Haute Provence, omdat het in het dal bijna 40 graden was. En tussendoor waren en voelden we ons thuis in onze gîte, hadden steeds meer en leuker contact met 'les dames' (met hen vierden we Marjon's verjaardag, compleet met in hun oven gebakken abrikozentaart) en deden ook heel veel gewoon eenvoudig helemaal NIETS… 

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vogels, de bloemen, de volle maan, de hop in ons veldje, de konijnen, Souris, het steeds weer zoekgeraakte hondje van de buurvrouw, de 'wolven' (grote lobbesen van jachthonden van de buurman), de versgeoogste groenten die gastvrouw L. ons om de paar dagen kwam brengen, de haan met zijn kippenharem in de wigwam, de wespspinnen in hun fantastische webben in het veld, de ongekende puurheid van de sterrenhemel, en hoe groen het nog was, zelfs eind augustus.

Dit paradijsje ligt ten noorden van Marseille, ten oosten van Avignon, ten westen van Genua en ten zuiden van Grenoble. Anders gezegd: op 43.92°N, 5.48°E. 
Meer zeg ik (voorlopig) niet!

Le paradis: de aaibare en andere dieren


Le paradis: les excursions



Notre petit paradis en Provence


Le paradis: de rest



Muziek


Anouar Brahem

Mijn middelbareschoolvriendin Erna, die ik een kleine anderhalf jaar geleden  terugvond op Facebook, na meer na 40 jaar!, zette me op het spoor van de Frans-Tunesische musicus Anouar Brahem. Op YouTube is veel van hem te vinden, maar 'Déja la nuit' is wat Erna op haar Facebook zette. Koptelefoon op en naar buiten staren...


Kippenvel op zondagochtend

Ik luister op zondagochtend graag naar 'Anne op zondag' op RTVNH - ze draait vaak van die lekkere, van gouwe tot heel ouwe, mij dierbare muziek. Maar nu net viel ik, tussen de ontbijtmaakhandelingen door, in een liedje van Herman van Veen dat ik nog nooit had gehoord (ik ben niet zo enorme fan van hem). 
'Voor Marie Louise', heet het, prachtig melancholisch en ontroerend. Warme liefhebbende armen in muziek gevat, en daar zijn mijn waterlanders niet tegen bestand. 


Fantasia

Jeugdsentiment… als kind heb ik Walt Disney's muziekfilm Fantasia, gemaakt in 1940, een paar keer gezien en heb 'm op video, maar ik was de film eerlijk gezegd een beetje vergeten, tot een oud-kookworkshopleerling een fragment ervan op Facebook zette. En van het een komt het ander: op YouTube vond ik The Rite of Spring uit Fantasia. In 22 minuten het verhaal van het ontstaan van het heelal en het leven op aarde…


Leopold Stokowski (1882-1977) dirigeert het Philadelphia Orchestra.

(Op het YouTube channel van Schnorkie27 staan nog meer fragmenten uit Fantasia)

Crazy Xmas song

We doen weliswaar niet aan kerstmis dit jaar, maar een bizar kerstliedje wil er toch wel in. Happy holidays, y'all!


It's a wonderful world

Sir David Attenborough doet zijn eigen versie van 'It's a wonderful world'


Weightless

Onze vriendin, actrice en zangeres Wynn Heliczer zette een prachtige YouTube video op haar Facebook. Ik had nooit van de Zweedse zangeres Erika Janunger gehoord, maar was wel meteen gegrepen door de beelden en de muziek.


Mad world

Teruggevonden in oud YouTube lijstje


Annett Louisan

Vriendin Merel moest haar rode kater Sausage laten inslapen, de dag erna 
deelde ze dit mooie kattenliedje op twitter.