7 maart Wij

Van het magnetische prikbord op de keukendeur dwarrelde een papiertje op de grond. Een vergeeld krantenknipsel, vergeten, en verrassend.

Het is het gedicht ‘Wij’ van J.W. Oerlemans, volgens dagblad Trouw, in een artikel ter gelegenheid van het verschijnen van de bloemlezing ’Koers: onveranderlijk onsterfelijkheid’ in 2006 de best verstopte dichter van ons land.

Wij

Wij zijn onuitroeibaar
wij zijn sterker dan rots
wij zijn sterker dan beesten en bossen
wij zijn sterker dan god

wij zijn onuitroeibaar
wij zijn tot de tanden bewapend
wij brandschatten
wij roeien uit
wij hebben de schepping afgeschaft
wij zijn de menselijke soort.

     

Tweeëntwintig jaar na verschijnen in 1993 zijn Oerlemans’ woorden onverminderd actueel.

1993 is het jaar waarin Osama bin Laden een bomaanslag laat plegen op het World Trade Center op Manhattan in New York (en de daders gepakt worden), de vreedzame tweedeling van Tsjechoslowakije een feit is, de duizendste Boeing 747 jumbojet de lucht in gaat, bloedige bomaanslagen in Bombay vele slachtoffers maken en nog steeds wordt gevochten in wat wij nu 'voormalig Joegoslavië’ noemen, homo’s en lesbo’s worden toegelaten in de Israëlische leger, Boris Jel’tsyn in Rusland met steun van de VS de macht grijpt, Jitschak Rabin en Jasser Arafat elkaar de hand schudden op het bordes van het Witte Huis en een wereldomspannende enquete aantoont dat duurzaamheid voor de meeste ondervraagden geen prioriteit heeft.